Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του δήμου από την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής

Την εξαίρεση του δήμου από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής καταγγέλλει ο δήμος Πετρούπολης, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτικότητά της με ευθύνη του κράτους αποτελεί χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα.

Προκειμένου να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις και να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα, η δημοτική αρχή καλεί την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων σε συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Βάρναλη 33).

Οπως αναφέρεται αναλυτικά σε δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής:

«Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη του κράτους αποτελεί χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα. Είναι απαραίτητο σε όλα τα παιδιά, από την ηλικία των 4 χρόνων, να παρέχεται Προσχολική Αγωγή και αυτό είναι κάτι που και εμείς ως δημοτική αρχή χρόνια τώρα υποστηρίζουμε και παλεύουμε.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, όμως, πέρα από τη θεσμοθέτηση για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, σε βάθος τριετίας, δεν ανακοίνωσαν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νηπιαγωγείων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με επάρκεια.

Η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δεν συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη διεύρυνση των δομών, από δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, από τη διεύρυνση στις υποστηρικτικές δομές (π.χ. σίτισης), ούτε φυσικά από μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό - παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αποποιούνται των ευθυνών τους και τις μεταθέτουν στους δήμους, ορίζοντας τριμερείς επιτροπές με τον εκάστοτε διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και έτσι στους δήμους που ο διευθυντής Εκπαίδευσης δίνει τη συγκατάθεσή του, γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων.

Ετσι, λοιπόν, στη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής στις 3/4/2018, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στην Πετρούπολη, λόγω της έλλειψης δομών.

Ως δημοτική αρχή καταγγέλλουμε την πολιτική που υλοποιείται και που εξαιρεί τα παιδιά της πόλης μας από την πρόσβασή τους στην Προσχολική Αγωγή. Δημιουργούνται, ξεκάθαρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, περιοχές και δήμοι δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και εκεί που δεν θα υλοποιείται και κατ' επέκταση διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση.

Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, που ενώ θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, δεν παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί απρόσκοπτα. Εξάλλου, η συγκρότηση των τριμερών επιτροπών έχει το ρόλο να αθωώσει την πολιτική της κυβέρνησης, αφού στην ουσία οι όποιες γνωμοδοτήσεις των επιτροπών, ειδικά για τις περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική "εμείς θέλουμε, αλλά κάποιοι δήμοι ακόμα δεν μπορούν".

Μάλιστα, στην πόλη μας υπάρχουν κτιριακές εκκρεμότητες σε 6 Νηπιαγωγεία, που από το 2011 διεκδικούμε την άμεση επίλυσή τους, προκειμένου τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί να είναι σε δομές Προσχολικής Αγωγής ασφαλείς αλλά και κατάλληλες για την παροχή του παιδαγωγικού έργου και η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο!

Δηλώνουμε ως δημοτική αρχή ότι δεν θα παραιτηθούμε από το να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στο δήμο μας και σε όλη τη χώρα.

Εδώ και τώρα το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με την κατασκευή νέων δομών Προσχολικής Αγωγής, με δομές σύγχρονες και ασφαλείς, που θα έχουν το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής με ευθύνη κεντρικά του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ