Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μπαλώματα» για την αντιπυρική προστασία

Eurokinissi

Αλλο ένα πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» παρουσίασε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία των δασών. Την ίδια ώρα, η Δασική Υπηρεσία είναι απαξιωμένη, με κατακερματισμό των δασικών αρμοδιοτήτων (πυρκαγιές, θήρα, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.), συνεχή υποχρηματοδότηση, αδυναμία κάλυψης αρμοδιοτήτων (διαχείριση δασών) και σοβαρή υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών. Υποστηρίχτηκε, μάλιστα, ότι το προσωπικό αυτό, που θα εργαστεί για οκτώ μήνες, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε προσωπικό που έχουν οι Δασικές Υπηρεσίες, όταν οι ανάγκες για την προστασία των δασών απαιτούν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, μια ματιά στους όρους εργασίας, που προβλέπουν προγράμματα όπως αυτό της «κοινωφελούς εργασίας», είναι αρκετή για να πειστεί κανείς ότι στόχος τους είναι η ανακύκλωση φτηνής εργατικής δύναμης, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα προγράμματα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ανεξαρτήτως ειδικότητας και αντικειμένου εργασίας. Αλλωστε, αυτό τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, αφού οι 5.066 ...ωφελούμενοι (302 δασολόγοι και δασοπόνοι, 300 ειδικοί δασικής προστασίας και 3.943 εργάτες) θα πληρωθούν με «τα νόμιμα κατώτερα».

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το «πράσινο ταμείο» για τα μέσα ατομικής προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ