Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν για επιθέσεις «παντού»

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στη Β. Συρία

Copyright 2018 The Associated

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στη Β. Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή «σε περιοχές όπου θεωρεί πως υπάρχουν τρομοκράτες, δίχως έγκριση από ξένες χώρες», απείλησε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. «Αυτές τις μέρες η Τουρκία βρίσκει τρομοκρατικούς οργανισμούς εκτός συνόρων και μπαίνει στις φωλιές τους. Προσπαθούν να γλιτώσουν φεύγοντας στο Αφρίν (σ.σ. της Συρίας) και στο Σιντζάρ (σ.σ. του Ιράκ), αλλά τους καταδιώκουμε», είπε.

Το ίδιο 24ωρο, δυσκολεύουν δραματικά οι συνθήκες διαβίωσης για όσους αμάχους έχουν απομείνει στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας, το οποίο ελέγχεται από τις 18 Μάρτη από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από οργανώσεις τζιχαντιστών όπως η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος».

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Firat News Agency», με έδρα το Αμστερνταμ, επικαλούμενο μαρτυρίες ντόπιων αμάχων στο Αφρίν, μεταδίδει πως μετά τις μαζικές λεηλασίες σπιτιών και επιχειρήσεων που αναφέρθηκαν τις πρώτες μέρες κατάληψης της πόλης, αναφέρονται πλέον και μαζικές απαγωγές, εξαφανίσεις κοριτσιών 14 έως 20 ετών. Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως ορισμένα από τα κορίτσια μεταφέρονται σε σπίτια της οδού Βιλαγιάτ στο κέντρο του Αφρίν, από όπου ακούγονται κραυγές βασανιστηρίων και σεξουαλικών επιθέσεων. «Αυτό που έκανε το Ισλαμικό Κράτος (σ.σ. στις γυναίκες των Γεζίντι) στο Σρινγκάλ (σ.σ. του Βορείου Ιράκ) γίνεται τώρα εδώ. Τα παιδιά μας κρατούνται αιχμάλωτα και βιάζονται από συμμορίες. Ο κόσμος πρέπει να δει αυτήν τη φαυλότητα!», έλεγαν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής στο πρακτορείο.

Χτες, πάντως, στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα, ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των πρώτων εκατοντάδων τζιχαντιστών από τον «Στρατό του Ισλάμ» για τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Στην Ανατολική Γκούτα, που ελέγχεται σχεδόν ολόκληρη από τα συριακά στρατεύματα, φαίνεται πως ξεκινούν σιγά-σιγά εργασίες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και απομάκρυνσης ερειπίων.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα τιμήσει το λόγο του για «σύντομη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία» μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους». Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες πως στη Σύνοδο των ηγετών Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας, στην Αγκυρα την Τετάρτη, θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση περί εγγυήσεων της «εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας της Συρίας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org