Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Ρωσικές αιχμές για βρετανική προβοκάτσια

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και η ανικανότητα των Βρετανών ομολόγων μας να τα απαντήσουν θα σημαίνει ένα μόνο πράγμα: Οτι όλο αυτό είναι μια μυθοπλασία και πιο συγκεκριμένα μια μεγάλη προβοκάτσια», τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της Βρετανίας και άλλων χωρών της Δύσης για ρωσική υπαιτιότητα στην υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στις 4 Μάρτη στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο Λαβρόφ προκάλεσε τη Βρετανία να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι ρωσικές αρχές για την υπόθεση στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ). Πρόσθεσε ακόμη πως δεν εξαρτάται από τη Ρωσία η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις της με Δύση, κατηγορώντας ΗΠΑ και Βρετανία πως «έχουν καταργήσει κάθε τυπικότητα και επιδίδονται σε παιδικά παιχνίδια».

Την Κυριακή, ο Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ «επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινωνίας» από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε ότι το Λονδίνο επιδίωκε να αποκρύψει το γεγονός ότι αποδέχτηκε σχεδόν όλους τους όρους που του έθεσαν οι Βρυξέλλες στις συνομιλίες για το Brexit και ότι ήθελε να εμφανιστεί ως «δύναμη αποτροπής» απέναντι στην αποκαλούμενη «ρωσική απειλή», εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Βουλής και των πολιτών.

Το Σάββατο, η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι απέστειλε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιστολή στην οποία συμπεριλαμβάνονται 10 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων για ποιους λόγους οι γαλλικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε τεχνικό επίπεδο στις έρευνες για το περιστατικό στο Σάλσμπερι, γιατί η Γαλλία ειδοποίησε επίσημα τον ΟΑΧΑ για την ανάμειξή της στις τεχνικές έρευνες και ποια στοιχεία παραδόθηκαν στη Γαλλία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις έρευνες.

Υπέρ της διατήρησης «ανοιχτών διαύλων» επικοινωνίας, παρά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και τη διένεξη με τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, τάχθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, σε δήλωσή του στην κυριακάτικη «Bild». «Η ρωσική συμπεριφορά των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην απώλεια εμπιστοσύνης», αλλά «συγχρόνως χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εταίρο, όπως για παράδειγμα στην επίλυση περιφερειακών διενέξεων, για τον αφοπλισμό και ως βασικό πυλώνα του πολυπολικού κόσμου», είπε ο Μάας.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι πάντως «ανοιχτή σε διάλογο» και διατεθειμένη, εφόσον και η Ρωσία επιδείξει ανάλογη πρόθεση, «να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη βήμα προς βήμα». Παράλληλα υπερασπίζεται την απόφαση της Γερμανίας να συνταχθεί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στις απελάσεις διπλωματών, ως «ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ως μήνυμα ενότητας».

Κριτική στη διπλωματική απάντηση της Δύσης άσκησε ο σύμβουλος του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χορστ Τέλτσικ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να «απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες πριν από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ