Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Carrefour»

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της πολυεθνικής επιχείρησης «Carrefour» σε Γαλλία και Βέλγιο, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια για χιλιάδες απολύσεις, εκφράζουν εργαζόμενοι και συνδικάτα από τον κλάδο του Εμπορίου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής σημειώνουν πως η πολυεθνική «ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες 2.400 απολύσεις στη Γαλλία και 1.200 στο Βέλγιο (με τη μέθοδο της δήθεν "εθελούσιας εξόδου") για να διασφαλίσει κεφάλαια για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας».

Σε αυτό το φόντο, οι εργαζόμενοι στη Γαλλία προχώρησαν σε απεργία το περασμένο Σάββατο και άλλες κινητοποιήσεις από τις 30 Μάρτη μέχρι την 1η Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους σε καταστήματα σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες βδομάδες αλλά και στη διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα της πολυεθνικής στη Γαλλία στις αρχές του Μάρτη.

«Σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση των εργοδοτών με μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και απολύσεις για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνουν τα σωματεία. Και προσθέτουν: «Η "Carrefour" και όλα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι μια ένωση των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της πολυεθνικής επικαλείται τις συνθήκες ανταγωνισμού από άλλα παγκόσμια μονοπώλια του εμπορίου και τα συμφέροντα της εταιρείας για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Ομως, εργαζόμενοι και πολυεθνικές δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τα κέρδη των πολυεθνικών και δεν πρέπει να δεχτούν καμιά θυσία για τα συμφέροντα των εργοδοτών».

«Οι μεγάλοι όμιλοι έχουν βοηθό σε αυτές τις προσπάθειες δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα που αποδέχονται ως αιτήματα των εργαζομένων την "ανάπτυξη", την "ανταγωνιστικότητα" και την κερδοφορία των πολυεθνικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλλιεργούν την αναμονή, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους», τονίζουν τα τέσσερα σωματεία και εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων για την προστασία των θέσεων εργασίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πείρα από την παρέμβαση στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ(24/12/2015)
Περιοδείες και συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας(27/3/2015)
Κοινή πρωτοβουλία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας(13/7/2013)
Απολύουν για να επαναπροσλάβουν με χειρότερους όρους(14/11/2012)
Καταδικάζουν την απόλυση στο «Γαλαξία»(21/1/2010)
Τρομοκρατεί απειλώντας με ποινικοποίηση(20/11/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org