Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στο Ταλ Ριφάατ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής στη Βόρεια Συρία και οι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ), καθώς έπειτα από την πρόσφατη κατάληψη του Αφρίν φαίνεται πως στρέφονται προς την κουρδική πόλη Ταλ Ριφάατ.

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν χτες πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του ΕΣΣ βρίσκονται ήδη στο Ταλ Ριφάατ (περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Αφρίν), με στόχο τον εκτοπισμό Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG. Οι ίδιες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πλευρά, ανέφεραν πως τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής ελέγχουν κάποια τμήματα της πόλης.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία, υποστήριξε ότι από την έναρξη της εισβολής «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Γενάρη «εξουδετερώθηκαν 3.755 τρομοκράτες» (εννοεί Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΥPG), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 228. Στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, ισχυρίστηκε, κατελήφθησαν 282 χωριά, 50 «στρατηγικά σημεία» και 332 τοποθεσίες.

Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Το ίδιο 24ωρο, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν, με κεντρικό θέμα την τριμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (4 Απρίλη) στην Αγκυρα. Συζητήθηκε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων «σε όλους τους τομείς».

Χτες, στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι συνέχισαν κατά χιλιάδες να εγκαταλείπουν μαζί με τις οικογένειές τους την περιοχή, με τελικό προορισμό τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν αποχωρήσει πάνω από 6.800 άτομα.

Παράλληλα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο σουλτανάτο του Ομάν, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του ομολόγου του, Γιουσούφ μπιν Αλάουι. Σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων «Sana», συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Επιπλέον, χτες, η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη δηλώσεις του Μεχντί Κομπάνι, γενικού γραμματέα των Κούρδων και Αράβων μαχητών που συγκροτούν τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, μετέδωσε πως Αμερικανοί στρατιωτικοί φτιάχνουν νέα στρατιωτική βάση στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, πολύ κοντά στα πετρελαϊκά κοιτάσματα αλ Ομάρ (που θεωρούνται τα μεγαλύτερα στη Συρία), για να βάλουν στο χέρι τα συριακά πετρέλαια.

Ιρακινός στρατός στα σύνορα με την Τουρκία

Στο Ιράκ, πάντως, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έδωσε εντολές στο στρατό να ελέγξει «πλήρως τα σύνορα» της χώρας για να μην εισέλθουν «ξένοι μαχητές» αλλά και τουρκικά στρατεύματα, με πρόσχημα την εκδίωξη Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Σιντζάρ, μετά την αποχώρηση των τελευταίων στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

Ο Αμπάντι φέρεται από ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιλντιρίμ Μπιναλί, πήρε τη διαβεβαίωση πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επέμβει στην περιοχή «δίχως τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης». Ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ακόμη ότι συμφώνησαν «να πάρουν αμφότεροι μέτρα κατά του ΡΚΚ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ