Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμάζονται οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονη κινητικότητα στη σκακιέρα της γεωπολιτικής και της διπλωματίας αναπτύσσουν τα τελευταία 24ωρα οι τρεις χώρες (Ρωσία, Ιράν και Τουρκία) που έχουν αναγορευτεί σε «εγγυήτριες» της εκεχειρίας στη Συρία, καθώς αυξάνουν τις διαβουλεύσεις και τις ζυμώσεις ενόψει των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν σε ένα 10ήμερο στη Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντώνται στην Αττάλεια της Τουρκίας για να προετοιμάσουν την τριμερή σύνοδο κορυφής των ηγετών των τριών χωρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Νοέμβρη. Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στην ατζέντα της συνόδου στο Σότσι θα τεθούν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που έχουν δημιουργήσει τουρκικές δυνάμεις στη συριακή βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και οι «εξελίξεις» στην παρακείμενη περιοχή Αφρίν, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο στο Σότσι για τη Συρία, εξέφρασε τη μεγάλη σημασία της περιοχής Αφρίν για τη χώρα του, καθώς εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία, λέγοντας απροκάλυπτα πως η περιοχή θα πρέπει να «καθαριστεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD και ΥPG». Αναφέρθηκε δηλαδή στο κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και στην ένοπλη πτέρυγά του, τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG). Νωρίτερα, μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι «του είχαν υποσχεθεί το Αφρίν» στη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο τον περασμένο Ιούλη...

Τα 10 εκατ. ευρώ της Γερμανίας

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» υποστήριξε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι προτίθεται να χορηγήσουν 10 εκατ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση της πόλης Ράκα στη Συρία. Αποδέκτης των χρημάτων αυτών φέρεται πως θα είναι η αμερικανική εταιρεία «Tetra Tech», που εργάζεται για την αποναρκοθέτηση της Ράκα, την οποία ανακατέλαβαν τον προηγούμενο μήνα Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε πως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ασκούν έντονες πιέσεις σε Γερμανούς ομολόγους τους προκειμένου να προσφέρουν «επιπλέον βοήθεια» για τη Συρία, και ότι το Βερολίνο διστάζει, αναμένοντας πρώτα «μέτρα για τη σταθεροποίηση της χώρας», σε συνδυασμό με μία «αξιόπιστη λύση και πολιτική σταθερότητα στη Συρία».

Ανακατάληψη του τελευταίου οχυρού τζιχαντιστών στο Ιράκ

Χτες, πάντως, Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν την ανακατάληψη της τελευταίας πόλης - οχυρού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή Ράουαχ (275 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης) της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, έπειτα από μάχες πέντε ωρών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι συνεχάρη τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης και είπε πως τώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη όλης της δυτικής ερήμου του Ιράκ, και των μεθοριακών με τη Συρία περιοχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ