Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - EE
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες πιέσεις άσκησε χτες στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι «μένει ακόμη να γίνει δουλειά», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Ο χρόνος περνά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τους όρους του διαζυγίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όμως μένει ακόμη να γίνει δουλειά» είπε, προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και αφορά κοινωνικά ζητήματα.

Από την πλευρά της, η Μέι είπε ότι ελπίζει πως η ΕΕ «θα απαντήσει θετικά» στην πρότασή της για το Brexit, παρά τις αντιστάσεις που συναντά από ανταγωνιστικές δυνάμεις χωρών - μελών της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τις Βρυξέλλες να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία (που αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου) και την Ιρλανδία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το θέμα των συνόρων Β. Ιρλανδίας - Ιρλανδίας συνδέεται πνευματικά και στενά με θέματα της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Κόβενι, εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, λέγοντας πως προηγουμένως χρειάζονται διευκρινίσεις για τα σύνορα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αντιμετωπίζοντας τον υπαρκτό κίνδυνο «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων κάλεσε τους διαπραγματευτές της ΕΕ να κάνουν συμβιβασμούς, με το «επιχείρημα» ότι «δεν παίρνεις κάτι, αν δεν δώσεις κάτι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ