Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ και συμμάχους του. Μετά τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετές χώρες της ΕΕ, χτες η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σκριπάλ. Η Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να απελάσει Ρώσους κατασκόπους, όμως δεν έχει εντοπίσει κανέναν στο έδαφός της. Τέλος, χτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τις απελάσεις επτά Ρώσων διπλωματών από την αποστολή εκπροσώπησης της Ρωσίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Πάντως, η κόντρα δημιουργεί και αντιδράσεις στα αστικά στρατόπεδα. «Βιαστική» χαρακτήρισε την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD), υπεύθυνος για την εξωτερική πολική, Ρολφ Μίτζενιχ, σημειώνοντας πως «δεν πληρούνται τα πολιτικά κριτήρια». Προειδοποίησε πως η ρωσική κυβέρνηση πιθανώς θα απαντήσει με αντίστοιχες κινήσεις. Την ικανοποίησή τους για τις απελάσεις εξέφρασαν οι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική βουλευτές Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Πρασίνων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Η Αριστερά», Σάρα Βάγκενκνεχτ, έκανε λόγο για «καθαρή ανοησία», καθώς το «έγκλημα του Σάλσμπερι δεν έχει εξιχνιαστεί και αποδείξεις για ρωσική δράση δεν υπάρχουν».

Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, επικαλούμενος τον «ιδιαίτερο ρόλο» της χώρας ως «γέφυρας μεταξύ Δύσης και Ανατολής» και την επιδίωξη να διατηρηθούν «κανάλια διαλόγου» με τη Ρωσία, αρνήθηκε να προχωρήσει σε απελάσεις διπλωματών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org