Τετάρτη 28 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανησυχητική νέα αύξηση της έντασης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αυξάνεται ανησυχητικά το τελευταίο 48ωρο η ένταση στις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, με φόντο και την ευρύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών σχέσεων Δύσης και Ρωσίας. Αφορμή έδωσε η σύλληψη και η απέλαση του επικεφαλής του Σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, από Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς το βράδυ της Δευτέρας, με το πρόσχημα ότι δεν είχε πάρει «νόμιμη άδεια» για να επισκεφτεί το βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας. Επίσης, ο Τζούριτς κατήγγειλε τους αστυνομικούς ως «Αλβανούς αυτονομιστές και συμμορία τρομοκρατών» που επιχείρησαν να καταλάβουν περιοχές που ζουν Σέρβοι.

Χτες, μετά από την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Βελιγράδι, η «Σερβική Λίστα» Κοσσυφοπεδίου, που εκπροσωπεί πολιτικά και θεσμικά τη σερβική κοινότητα στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση του προτεκτοράτου, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κοσσοβάρικη κυβέρνηση. Η «Σερβική Λίστα» ανακοίνωσε επίσης πως θα προχωρήσει στις αρχές Απρίλη μονομερώς στη συγκρότηση Κοινότητας Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, την οποία όφειλαν να συγκροτήσουν οι αρχές του προτεκτοράτου με συμφωνία που είχαν υπογράψει από το 2013 στις Βρυξέλλες.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως αυτές οι δύο αποφάσεις της «Σερβικής Λίστας» ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση εκπροσώπων της οργάνωσης με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς νωρίς χτες το πρωί στο Βελιγράδι. Επιπλέον, σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μερικές εκατοντάδες Σέρβοι στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έστησαν από το βράδυ της Δευτέρας μπλόκα, εμποδίζοντας την είσοδο ειδικών δυνάμεων της κοσσοβάρικης αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της πόλης.

Χτες το απόγευμα, η ρωσική λέσχη μοτοσικλετιστών «Λύκοι της Νύχτας», που έχει περίπου 9.000 μέλη σε διάφορες χώρες του κόσμου και φέρεται φίλα προσκείμενη στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ολοκλήρωσε περιοδεία σε περιοχές της Σερβίας και της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας πως σχεδιάζει «περιήγηση και στο Κοσσυφοπέδιο».

Η αντίδραση του Ρ. Χαραντινάι

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Ραμούς Χαραντινάι αρκέστηκε χτες να δηλώσει στην Πρίστινα πως «οι χτεσινές ενέργειες δεν είχαν στόχο τους Σέρβους πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά εκείνους που παραβίασαν το νόμο». Και ο ίδιος (που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία) κατέληξε: «Δεν είναι καλό να δοκιμάζεις, χωρίς όρια, την απόφαση κάποιου. Θα ήταν καλό (οι Σέρβοι) να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να συζητήσουμε τα θέματα μαζί».

Η Μογκερίνι στο Βελιγράδι

Η ξαφνική αύξηση της έντασης στην περιοχή προκάλεσε την απόφαση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, να μεταβεί αιφνιδίως αργότερα χτες βράδυ στο Βελιγράδι, από την Τασκένδη όπου συμμετείχε σε συνάντηση για το Αφγανιστάν, προκειμένου να συναντηθεί εκτάκτως με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πριν φτάσει στο Βελιγράδι, η Μογκερίνι έκανε έκκληση σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο «για αυτοσυγκράτηση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια κατάργησης συνόρων και κινήσεις «εμπορικού πολέμου»(1/12/2018)
Με προσάρτηση του Κοσσόβου απειλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός!(8/4/2015)
Παζαρεύει την ένταξη στην ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο(10/3/2013)
Τριβές για το χρόνο απόσχισης(1/11/2006)
Ψήνουν την...«υπό όρους ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου(19/10/2005)
Μποϊκοτάζ Σέρβων και μεγάλη αποχή...(26/10/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org