Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΗΠΑ και Κίνα ενισχύουν τις στρατιωτικές τους κινήσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνθέτουν ένα πλαίσιο ακόμα ταχύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού.

Την περασμένη Παρασκευή, το αντιτορπιλικό «USS Mustin» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι (οι Κινέζοι τα αποκαλούν «Νάνσα»), στο όνομα της «διασφάλισης της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα». Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, καθώς θεωρεί την περιοχή μέρος της δικής του επικράτειας. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ μίλησε για «παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας» και για «υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της τάξης στα σχετικά ύδατα», προσθέτοντας ότι «τέθηκαν σε κίνδυνο οι υποδομές και το προσωπικό στα κινεζικά νησιά», κάτι που «συνιστά μια σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Κίνας ανακοίνωσε πως το ΠΝ της χώρας θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτές, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις στελεχών του κινεζικού ΠΝ στην «Τσάινα Ντέιλι», είναι πιθανό να πάρει μέρος και το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ», προκειμένου να διαπιστωθούν οι «επιχειρησιακές του ικανότητες». Επίσης, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ξεκινά ασκήσεις στο «δυτικό μέρος του Ειρηνικού», χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά «Xian H-6» και τα μαχητικά «Su-30». Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε περιοχές όπως και τα Στενά Μιγιάκο, που βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και τα νησιά Σενκάκου - Ντιαογιού, για τα οποία φιλονικούν Κίνα και Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ