Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Με το ερώτημα της έκδοσης Πουιτζντεμόντ η συνέχεια του «σίριαλ»

Αλλο ένα επεισόδιο στο μακρύ «σίριαλ» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία και την Καταλονία σημειώθηκε την Κυριακή, με τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που είχε διαφύγει στο Βέλγιο και εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της ισπανικής δικαιοσύνης με τις κατηγορίες «στάσης και εξέγερσης» και «κατάχρησης δημοσίου χρήματος» για τη διοργάνωση του «αυτονομιστικού» δημοψηφίσματος την 1/10/17. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός επανεκλέχτηκε βουλευτής στις 21/12/17, αν και φυγάς, ενώ από το λεγόμενο αυτονομιστικό μπλοκ προτάθηκε και πάλι για Πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης. Η σύλληψή του έγινε στη Γερμανία, όπου διερχόταν επιστρέφοντας από τη Δανία στο Βέλγιο, με τις ισπανικές υπηρεσίες να έχουν βάλει ειδικό μηχάνημα εντοπισμού στο όχημά του.

Ο Πουιτζντεμόντ κρατείται από την αστυνομία στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και χτες εξεταζόταν το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ισπανία, ενώ απειλείται ακόμα και με 25 χρόνια κάθειρξης. Πάντως, τα κόμματα που τον στηρίζουν αποφάσισαν αύριο να συγκαλέσουν συνεδρίαση της Βουλής για τη στήριξή του και των δικαιωμάτων των βουλευτών, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλο το κλίμα.

Επίσης, τόσο μαζί του όσο και στην Καταλονία συνελήφθησαν και άλλοι πολιτικοί που στηρίζουν τη λεγόμενη ανεξαρτησία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο άλλος προτεινόμενος για την προεδρία Ζόρντι Τουρούλ, η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τρεις πρώην υπουργοί. Την Κυριακή, με το που έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, έγιναν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις, που εξέφρασαν και την οργή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση που ...δεν κάνει κάτι. Χτες αναμένονταν και νέες διαμαρτυρίες, όπως και η επακόλουθη κρατική καταστολή.

Ο ενδοαστικός διχασμός που υπάρχει στην Καταλονία, χειραγωγεί και τα λαϊκά στρώματα. Θυμίζουμε ότι η συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» του νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά και η επίσης σοσιαλδημοκρατική Λαϊκή Ενότητα, που αυτοπαρουσιάζεται ως αντικαπιταλιστική, έχουν 70 στις 135 έδρες του Κοινοβουλίου και συγκροτούν το «αυτονομιστικό» μπλοκ. Από την άλλη, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών» ήρθε πρώτο με 25,48% στις εκλογές, το κυβερνών σε όλη την Ισπανία Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 13,94%, που αποτελούν το λεγόμενο «ενωτικό» μπλοκ. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε» (CatComu - Podem), των «Ποδέμος», της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) με 7,48%, κρατάει μια στάση που δείχνει διάθεση για παζάρια και με τα δύο στρατόπεδα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κόντρα, που έχει ως διακύβευμα το πώς η καταλανική αστική τάξη θα αναβαθμίσει τη θέση της, είτε μέσα στο ισπανικό κράτος είτε με μεγαλύτερη αυτονομία, είναι απολύτως ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα στην Ισπανία μπορούν να προσδοκούν σε καλύτερες μέρες μόνο αν φύγουν από τα αστικά στρατόπεδα και τις ...σημαίες τους και σηκώσουν τη δική τους σημαία, με δυνάμωμα του ταξικού αντικαπιταλιστικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ