Τρίτη 27 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα ώθηση στα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά την εκλογή προεδρείων σε Βουλή και Γερουσία

ΡΩΜΗ.--

Νέα ορμή στα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαπραγματευτεί τη θέση της Ιταλίας (της ιταλικής αστικής τάξης) στην ΕΕ έδωσε η εκλογή προεδρείων στη Γερουσία και την (Κάτω) Βουλή της χώρας. Θυμίζουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές, πρώτο κόμμα ήρθε το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) με 32,6%. Ακολούθησε η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» με 17,37%, που ως συνασπισμός μαζί με τη «Φόρτσα Ιτάλια» (FI - πήρε 14%) και τους «Αδελφούς της Ιταλίας» (4,35%) έχουν συνολικά 37%.

Η διαδικασία για την εκλογή των προέδρων ολοκληρώθηκε μετά από πολύωρες διεργασίες. Τελικά, πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο 44χρονος Ρομπέρτο Φίκο, προερχόμενος από το Μ5S, τον οποίο ορισμένοι συγκαταλέγουν στην υποτιθέμενη «αριστερή πτέρυγά» του, και πρόεδρος της Γερουσίας η 71χρονη Ελιζαμπέτα Καζελάτι, από τη FI. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, και οι δύο επιλογές ήταν αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ του M5S και της FI. Η Καζελάτι αναδείχτηκε υποψήφια, αν και η αρχική πρόταση του κεντροδεξιού συνασπισμού ήταν ο Πάολο Ρομάνι (πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι), και μετά από εκτίμηση της «Λέγκας» ότι η υποψηφιότητα Καζελάτι θα διευκολύνει τις «συνομιλίες» με το M5S. Η «Λέγκα» απέσυρε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Ρομάνι προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας της FI, στο εσωτερικό της οποίας ωστόσο υπάρχουν διάφορες φωνές που επίσης θα διερευνούσαν το ενδεχόμενο συνομιλιών με το MS5. Ο Μπερλουσκόνι μίλησε για «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και «εχθρική πράξη της Λέγκας».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα μεγαλώσει κι άλλο το «ρήγμα» μεταξύ «Λέγκας» - FI, ενώ από την άλλη μεριά θα διευρυνθεί το παζάρι μεταξύ MS5 και «Λέγκας». Αλλωστε και οι βιομήχανοι ευνοούν μια τέτοια κυβέρνηση που θα παζαρέψει στην ΕΕ σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός και παρουσιάζονται προβλήματα στη συνοχή της.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον Πάολο Τζεντιλόνι να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Οι διερευνητικές επαφές του Ματαρέλα θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ