Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Νέες επικρίσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης, υποστήριξε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Μόσχα όπου βρέθηκε, αναδεικνύοντας πόσο περιπλέκονται οι σχέσεις μεταξύ παλιών «εταίρων» στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν το Φλεβάρη για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: Δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των δυσκολιών στις σχέσεις Αγκυρας - Δύσης γενικά είναι και οι επικρίσεις για την «ανοχή» που σύμφωνα με την Τουρκία επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε διπλωματικό σημείωμα διαμαρτυρίας προς τη γερμανική κυβέρνηση, εκφράζοντας «ανησυχία» για μια «αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ενάντια σε τουρκικά τεμένη στη Γερμανία». Με αφορμή τη στοχοποίηση τζαμιών και άλλων μουσουλμανικών κτιρίων σε γερμανικές πόλεις, όπως η Κολωνία, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για αύξηση της ισλαμοφοβίας και βρίσκει αφορμή να επαναφέρει κατηγορίες για ανοχή του ΡΚΚ από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Χαρακτηρίζοντας σταθερά το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», επιμένει ότι πυρήνες του δρουν ανενόχλητοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναμοχλεύει προσδοκίες για καλύτερη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία, στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, όπου η αναβάθμιση διαφόρων τμημάτων Κούρδων αφορά την προώθηση πολλών επιχειρηματικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μέσα σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα εγκρίθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων επιτρέπει τη συμμετοχή κομματικών συνασπισμών στις εκλογές. Η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα το νόμο, σημειώνοντας ότι μια σειρά διατάξεις του ανοίγουν το δρόμο σε εκτεταμένη νοθεία. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι θα γίνονται δεκτές κάλπες χωρίς τη σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής, θα επιτρέπεται σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα κ.λπ.

Πάντως, μετά από την έγκρισή του θα προχωρήσει και επίσημα η εκλογική συνεργασία μεταξύ του ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Σύσφιξη συνεργασίας Τουρκίας - Κατάρ

Στην Ντόχα βρέθηκαν ο υπουργός Αμυνας και ο επιτελάρχης της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί και Χουλούσι Ακάρ αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης και Συνδιάσκεψης Θαλάσσιας Ασφάλειας DIMDEX 2018. Στην Εκθεση συμμετείχαν πάνω από 30 στρατιωτικές τουρκικές εταιρείες, ενώ υπογράφηκαν διάφορα συμβόλαια, που σηματοδοτούν περαιτέρω σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Κατάρ - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, η τουρκική εταιρεία «Aselsan» και η καταριανή «Barzan Holding» (που δραστηριοποιείται στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για «μεταφορά τεχνογνωσίας» και σε συστήματα αναγνώρισης και επιτήρησης.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται να προστεθούν στη στρατιωτική συνεργασία που σηματοδοτεί και η αναβάθμιση σε βάση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Κατάρ, ενώ ενισχύουν τη συνολικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ