Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ταξίδι της AfD στη Συρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο συμπέρασμα ότι η Συρία συνολικά είναι «πιο ασφαλής χώρα από το Αφγανιστάν», επομένως «είναι παράλογο» η Γερμανία να απελαύνει ανθρώπους στο Αφγανιστάν αλλά όχι στη Συρία, κατέληξε η αντιπροσωπεία του αντιδραστικού - ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), μετά από πολυήμερο ταξίδι της την περασμένη βδομάδα σε πόλεις της Συρίας, που ελέγχονται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη φαίνεται να συνδέεται με πιο σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες. Οπως ανακοίνωσε η ίδια η αντιπροσωπεία της AfD, συναντήθηκε στη Δαμασκό, μεταξύ άλλων, με τον Μεγάλο Μουφτή, Αχμεντ Χασούν, με τον αναπληρωτή πατριάρχη της Συριακής - Ορθόδοξης Εκκλησίας και με τον υπουργό Εθνικής Συμφιλίωσης της κυβέρνησης Ασαντ, Αλί Χαϊντάρ. Ως θέματα των συζητήσεων αναφέρονται ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους καθώς και η συμφιλίωση με τους πρώην αντάρτες.

Σε ερώτηση «αν είναι σωστό να αναβαθμίζεται το καθεστώς Ασαντ» με μια τέτοια επίσκεψη της AfD, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μπερντ Μπάουμαν, αποκάλεσε τις επαφές στη Συρία «ρεαλιστική πολιτική».

Η εφημερίδα «Welt» επικαλείται «πληροφορίες από κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας» και «από την AfD», σύμφωνα με τις οποίες «το ταξίδι προς τη Δαμασκό ξεκίνησε προφανώς με ρωσική βοήθεια» και κανονίστηκε «στην πρόσφατη επίσκεψη πολιτικών της AfD στην Κριμαία στις αρχές Φλεβάρη».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονται να διατηρούν αποστάσεις από την περιοδεία στη Συρία. «Ανακοινώθηκε ένα ιδιωτικό ταξίδι, στην πραγματικότητα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες για την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στο «Spiegel» το μέλος του προεδρείου της AfD, Στέφεν Κένιγκερ, και χαρακτήρισε το ταξίδι «πολιτικά άστοχο». Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γκέοργκ Πατσντέρσκι, δήλωσε: «Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να αποφεύγονται οι εσπευσμένες κινήσεις, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνεις εργαλείο».

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε έντονα το ταξίδι της AfD στη Συρία, σημειώνοντας πως «καθημερινά το συριακό καθεστώς Ασαντ δείχνει πόσο απάνθρωπο είναι» και όποιος «φλερτάρει με αυτό, αυτοαποκλείεται».

Επίσης, το «Spiegel» αναφέρει ότι το ίδιο διάστημα ο βουλευτής της AfD, Ούλριχ Εμε, βρέθηκε στο Ιράκ, περνώντας τα βόρεια σύνορα μέσω Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ