Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Επαφές σε Τόκιο και Πεκίνο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Νέα ορμή σε διπλωματικές διαβουλεύσεις πρόσθεσαν οι ανακοινώσεις για την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής Νότιας και Βόρειας Κορέας, μέχρι τον Απρίλη, αλλά και της ενδεχόμενης συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Χτες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, υποστήριξε ότι «ενδέχεται να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση» και «την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο». Πρόσθεσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι για αυτήν την ευκαιρία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εκστρατεία μέγιστης πίεσης ώσπου να δούμε τα λόγια να γίνονται πράξεις και αληθινή πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση», συμπλήρωσε ο ΜακΜάστερ.

Στο Τόκιο, ο Σίνζο Αμπε χαρακτήρισε κι αυτός «εξαιρετικά σημαντικό η Βόρεια Κορέα να λάβει συγκεκριμένες δράσεις» για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, Σουχ Χουν, που συμμετείχε στις πρόσφατες επαφές υψηλού επιπέδου σε Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον, μετά τις οποίες ανακοινώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις των επόμενων μηνών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έστειλε απεσταλμένο και στο Πεκίνο, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στο «συντονισμό» και με την Κίνα. Ετσι, από την κινεζική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Εουι-γιονγκ, μετά από συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, επιδοκίμασε το ρόλο που έχει παίξει η Κίνα στις θετικές εξελίξεις για τη Χερσόνησο, μιλώντας για «σημαντική ευκαιρία για εκτόνωση και διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ