Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απειλές για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζει η Τουρκία, έξω από το Αφρίν

Copyright 2018 The Associated

Ενοπλοι του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζει η Τουρκία, έξω από το Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Αγριεύει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας με φόντο τα πεδία συγκρούσεων στη Συρία. Χτες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, έκανε σοβαρές καταγγελίες για προβοκάτσια με χημικά όπλα που ετοιμάζουν αντικαθεστωτικοί στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οπως είπε, ήδη σε μερικές περιοχές της Ανατολικής Γκούτα έχουν μεταφερθεί από άλλες περιοχές «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» που θα προσποιηθούν τα θύματα της χημικής επίθεσης, την οποία σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» (η οποία δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών) και τηλεοπτικά συνεργεία με δορυφορικά συστήματα μετάδοσης. Επισήμανε ότι μετά την προβοκάτσια, οι ΗΠΑ θα κατηγορήσουν τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα για χρήση χημικών όπλων, ώστε να βομβαρδίσουν στη συνέχεια Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Δαμασκό!

Ο Ρώσος στρατηγός ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα απαντήσει ο ρωσικός στρατός, τονίζοντας παράλληλα ότι συνεχίζονται «οι δραστηριότητες για την περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από τη Δαμασκό».

Ο Β. Γκερασίμοφ απάντησε στις προχτεσινές απειλές της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να δράσουν εάν πρέπει» και εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταφέρει να σταματήσει τη δράση του συριακού στρατού στην Α. Γκούτα, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.

Τουρκική πολιορκία στο Αφρίν

Το ίδιο διάστημα ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την πολιορκία στο Αφρίν στη βόρεια Συρία, αυξάνοντας τα κύματα εκτοπισμένων αμάχων και την αγωνία των κατοίκων της πόλης για την κλιμάκωση της τουρκικής επίθεσης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε χτες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για κοινή «στάθμευση τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων» στον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της Συρίας, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την αμερικανική πλευρά.

Αργότερα, πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αποδοκίμασε τη δράση των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφρίν λέγοντας ότι «οι θεμιτές» ανησυχίες της Τουρκίας αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων της δεν δικαιολογούν επ' ουδενί την εκεί επιχείρηση.

Αρση αεροπορικού εμπάργκο στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Παράλληλα χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, συμφώνησε να άρει το αεροπορικό εμπάργκο που επέβαλε το περασμένο φθινόπωρο στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, με διάταγμα στο οποίο αναφέρεται πως οι διεθνείς πτήσεις μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε μία βδομάδα.

Οι κουρδικές αρχές συμφώνησαν τα αεροδρόμια της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια να τεθούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και να αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών της Βαγδάτης, αναφέρεται στο διάταγμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ