Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «SELECTA HELLAS»
Καταγγέλλει τις απολύσεις με την πατέντα του εργόσημου

Δεκαπέντε εργαζόμενες που απασχολούσε με την πατέντα του εργόσημου απέλυσε την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία της ανθοκομικής επιχείρησης «Selecta Hellas» στη Χρυσούπολη Καβάλας. Κι αυτό όταν τις επόμενες μέρες ετοιμάζεται να ενημερώσει τους εργαζόμενους που απασχολεί στην επιχείρηση για... τα «οφέλη» του εργόσημου!

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Selecta Hellas» καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί τους εργαζόμενους να μπουν στον αγώνα για τη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, μόνιμους και εποχιακούς, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, με 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, βασικό μισθό στα 751 ευρώ το μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ό,τι επιπλέον επιδόματα δικαιούνται (πτυχία, τριετίες κ.λπ.). Ενσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ασφάλιση στο ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο θυμίζει ότι δουλειά με εργόσημο σημαίνει δουλειά χωρίς σταθερούς όρους εργασίας, αφού το πόσες μέρες και ώρες θα δουλεύουν εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες της εργοδοσίας. Οταν η εταιρεία τούς χρειάζεται, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, 10 ώρες τη μέρα, χωρίς να γίνεται καν λόγος για υπερωριακές προσαυξήσεις. Οταν δεν τους χρειάζεται, τους ανακοινώνει ότι σταματάνε και όταν τους ξαναχρειαστεί θα τους πάρει τηλέφωνο. Ακόμα και αυτοί που συνεχίζουν να δουλεύουν προσπαθούν να ζήσουν με 2 μεροκάματα τη βδομάδα...

Οπως σημειώνει μάλιστα το σωματείο, «μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα που βιώνουμε και μετά την απόλυση των συναδέλφων μας την προηγούμενη βδομάδα, ο εργοδότης θέλει μέσα σ' αυτήν τη βδομάδα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το εργόσημο. Οσο και αν προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το εργόσημο ως τον εργασιακό παράδεισο η εμπειρία μας λέει άλλα. Με το εργόσημο, η εργοδοσία έχει φτιάξει μια δεξαμενή εργαζομένων που όποτε μας χρειάζονται μας καλούν με χαμηλό μεροκάματο, όποτε δεν μας χρειάζονται μας πετάνε στην ανεργία είτε προσωρινά (3 - 4 μήνες) είτε για πάντα.

Οσο η εργοδοσία προσπαθεί να μας πείσει για τα οφέλη του εργόσημου εμείς θα συνεχίσουμε: Να μη δικαιούμαστε Ταμείο Ανεργίας (σημαντικό εφόσον μας παρουσιάζουν ως εποχιακούς). Να μην έχουμε δικαίωμα σε αναρρωτική, σε επιδόματα, σε άδειες με αποδοχές. Να μη δικαιούμαστε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Να μην έχουμε σταθερό μισθό.

Ταυτόχρονα, θα καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε χρόνο το ποσό (κατά μέσο όρο 800 ευρώ) για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή, μας παρακρατούν 3 ευρώ από το μεροκάματό μας. Ουσιαστικά ο εργοδότης πληρώνει ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές και τη διαφορά την πληρώνουμε από την τσέπη μας. Οταν λοιπόν κατά μέσο όρο η μισθοδοσία για ένα χρόνο στη "ΣΕΛΕΚΤΑ" είναι γύρω στα 400 ευρώ το μήνα, συνεπάγεται ότι τους 2 μήνες εργαζόμαστε μόνο για να πληρώσουμε τον ΟΓΑ».

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης καταγγέλλει το ρόλο του σωματείου που έφτιαξε η εργοδοσία μαζί με ξεπουλημένες δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νέστου): «Δεν βγάλανε κιχ για τις απολύσεις, δεν λένε κουβέντα για Συμβάσεις. Στηρίζουν την εργασιακή σχέση του εργόσημου κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία. Φτιάξανε και επιχειρησιακό Σωματείο προσπαθώντας να χτυπήσουν το επιχειρησιακό Σωματείο που ήδη υπάρχει και έχει στηθεί από τους εργαζόμενους που διεκδικούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ