Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βαθύτερη εμπλοκή σε βρώμικα σχέδια η αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Κλιμάκια της πρεσβείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη τις επόμενες μέρες, με βασικό θέμα των συναντήσεων το σχεδιασμό της βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των επικίνδυνων συμφωνιών ΗΠΑ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και τη συγκρότηση νέων στη χώρα μας, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους. Ολα αυτά, την ώρα που «τρέχουν» τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, και οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι.

Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια για τη βάση στην Αλεξανδρούπολη

Δυο μόλις μέρες απ' όταν ο Αμερικανός πρέσβης επαναδιατύπωνε τα σχέδια για μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό - πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, αλλά και συνολικά στην περιοχή, χτεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη, για να σχεδιάσουν την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαράγονται και από τοπικά μέσα ενημέρωσης του Εβρου, κλιμάκιο υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών αναμένεται να έχει επαφές και συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ στην περιοχή, πρώτα και κύρια για τη νέα βάση. Το κλιμάκιο θα αποτελείται τόσο από στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και του ΝΑΤΟ.

Σε πρώτη φάση, οι πληροφορίες μιλάνε για βάση που θα λειτουργεί ως ενδιάμεση ως προς τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία), με το βλέμμα στη Ρωσία, αλλά δεν αποκλείουν και εγκατάσταση μεγαλύτερης βάσης, που «θα ικανοποιεί πολλαπλές στρατιωτικές ανάγκες», θα λειτουργεί δηλαδή ως ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι τον περασμένο Νοέμβρη, απαντώντας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος έλεγε ότι η κυβέρνηση είναι σε «διάλογο» με τις ΗΠΑ και σε «στενή στρατιωτική συνεργασία» και ότι συζητάνε «πολλά σχέδια», για να βοηθήσουν στην «επέκταση συμφωνιών» που ήδη υφίστανται. Ειδικά για τα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, διευκρίνιζε ότι γίνεται «συζήτηση» για ένα «κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων», που μπορεί να εγκατασταθεί σε «αρκετές περιοχές της Ελλάδας».

Το κύριο ήταν και παραμένει η εμπλοκή της Ελλάδας στην υλοποίηση επικίνδυνων αμερικαΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στο φόντο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ των οποίων η Αλεξανδρούπολη φιγουράρει ως κρίσιμος γεωστρατηγικά κόμβος για τον έλεγχο αγορών πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αλλωστε, το σημαντικό ρόλο που επιδιώκεται να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές και ο πρέσβης των ΗΠΑ, μιλώντας για τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες η Αλεξανδρούπολη έχει παίξει ήδη τέτοιο ρόλο, αφού χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump». Επίσης, στο τέλος του Οκτώβρη του 2017, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη μεταφορά δέκα ελικοπτέρων «UH-60 Blackhawk» της Αεροπορίας του αμερικανικού στρατού, που βρίσκονταν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Carpathian Eagle '17», για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού «μετώπου».

Επικίνδυνη και πολύπλευρη «αναβάθμιση» βάσεων

Οι βρώμικες συμφωνίες δεν σταματούν εκεί. Την ίδια ώρα στη Λάρισα αναμένονται τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ αναβαθμισμένοι ρόλοι επιφυλάσσονται τόσο για τη Σούδα, απ' όπου απέπλευσαν μόλις χτες αμερικανικά πολεμικά πλοία για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και για Αραξο και Ανδραβίδα.

Συγκεκριμένα για τη Λάρισα, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία μεταστάθμευσης δύο - σε πρώτη φάση - μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, τύπου «MQ-9 Reaper». Ερχονται εδώ με το μανδύα της «συνεκπαίδευσης», και με χρονικό ορίζοντα παραμονής, σε πρώτο στάδιο, το ένα εξάμηνο. Μαζί τους θα αναπτυχθεί επίσης τεχνικό κλιμάκιο και άλλο προσωπικό (ασφάλεια, επικοινωνίες κ.λπ.) Αμερικανών, που υπολογίζεται να προσεγγίσει τα 100 άτομα.

Λέγεται επίσης ότι πέραν των «MQ-9 Reaper», οι Αμερικανοί εξετάζουν την έλευση εδώ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τύπου «MQ-1 Predator». Σύμφωνα με τις δυνατότητες που περιγράφουν γνώστες της υπόθεσης, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν με βάση τη Λάρισα να ελέγχουν από τη Βόρεια Αφρική στο νότο έως τη διώρυγα του Σουέζ στα ανατολικά, και έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Κεντροανατολική Ευρώπη στα βόρεια. Θυμίζουμε άλλωστε ότι για μια μόνιμη στάθμευση εδώ αμερικανικών drones συζητιούνται εδώ και καιρό και άλλες βάσεις, χωρίς τίποτα να έχει φύγει από το τραπέζι, όπως π.χ. στο Καστέλι Ηρακλείου.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα αμερικανικά drones από τη Λάρισα να «παίξουν» και σε κάποιες φάσεις της άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2018», που διεξάγεται έως τις 23 Μάρτη στην Ανδραβίδα, με σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Στον «Ηνίοχο 2018» συμμετέχουν οι Ελλάδα, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εγκατάσταση εδώ αυτού του όπλου έρχεται ως συνέχεια και αποτέλεσμα επιθεωρήσεων που επί μήνες κάνουν Αμερικανοί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε - και έγιναν εργασίες που παραπέμπουν σε - μεταφορά «ειδικών όπλων» στη βάση του Αραξου, με τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ αλλά και φορέων της περιοχής να γεννούν πρόσθετες ανησυχίες.

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί και μετεγκατάσταση δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών στη Σούδα, χώρια την ενίσχυση του ναυτικού σκέλους της βάσης, για να μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει και άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά και τα σχέδια για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org