Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΔΕΣΜΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ»
Κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου

«Εντεκα χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κλυδωνισμούς», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Χειμερινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, εστιάζοντας στην ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου, υπογράμμισε: «Ισχυρές οικονομίες είναι αυτές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες τους, ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές». Οπως είπε, «τώρα που η οικονομία της Ευρώπης μεγεθύνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, αυτή ακριβώς θα πρέπει να είναι η στρατηγική μας, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των «ευρωπαϊκών εξαμήνων» αφορά στις «παγιοποιημένες» πρακτικές της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στο σύνολο των κρατών - μελών, πέρα και πάνω από μνημόνια, όπως στην περίπτωση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, που προς το παρόν υπόκειται σε «εποπτικούς ελέγχους» και αξιολογήσεις «διαφορετικού» χαρακτήρα και διαδικασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μνημόνιο διαρκείας, που ισχύει έτσι κι αλλιώς στην ΕΕ, το οποίο και θα ενδυναμωθεί στη συνέχεια στην πορεία για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ).

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει:

  • Η Ιταλία, η Κροατία και η Κύπρος αντιμετωπίζουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες.
  • Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν οικονομικές ανισορροπίες. Για τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία πρόκειται για αποκλιμάκωση από τις υπερβολικές ανισορροπίες του περασμένου έτους.

Για τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη διόρθωση των ανισορροπιών.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη διακήρυξη της ΕΕ αναφορικά με τον «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων» ενσωματώνεται, με τη σειρά της, στις διαδικασίες του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», ως ένα ακόμη εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και εντοπισμού τυχόν «αποκλίσεων» και παρεμβάσεων σε ζητήματα σχετικά με τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίτροπος Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τις επιδόσεις των κρατών - μελών όσον αφορά τις αρχές και τα "δικαιώματα" που περιλαμβάνονται στον πυλώνα, ώστε να καταστούν πραγματικότητα επί της ουσίας». Ενας «πυλώνας δικαιωμάτων» που από την ίδια του τη διακήρυξη προβλέπει μεταξύ άλλων: Τη συνεχή εργασιακή περιπλάνηση, γι' αυτό και η Επιτροπή επιμένει στις «δεξιότητες» των εργαζομένων, τη γενίκευση της δουλειάς - λάστιχο, την ισοπέδωση δικαιωμάτων προς τα κάτω για άντρες και γυναίκες στο όνομα της ισότητας των φύλων, τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, τον κοινωνικό εταιρισμό κ.λπ.

Το επόμενο βήμα στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» αφορά την παρουσίαση των «εθνικών προγραμμάτων» από τα κράτη - μέλη, με βάση βέβαια και τις «συστάσεις» της Κομισιόν, η οποία στη συνέχεια θα προτείνει νέα δέσμη «ειδικών συστάσεων» ανά χώρα.

Σενάρια γύρω από τα «εναλλακτικά» μνημόνια

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χτες να διαψεύσει σενάρια αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους «θεσμούς», ενώ «δεν έχει εκφραστεί δημοσίως από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο».

Σε κάθε περίπτωση, η ενδοαστική συζήτηση και τα αντιλαϊκά παζάρια αφορούν στη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας», ζήτημα που βρίσκεται και στην ατζέντα της 4ης «αξιολόγησης». Παράλληλα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για κάθε κράτος - μέλος, μαζί με τις άλλες «εποπτικές» διαδικασίες (ελλείμματα, κρατικά χρέη κ.ο.κ.), θα αποτελούν στο εξής τμήμα της διαδικασίας των «ευρωπαϊκών εξαμήνων» και θα περιλαμβάνονται στις «ειδικές συστάσεις» ανά χώρα, με πρώτη περίοδο «πιλοτικής εφαρμογής» το έτος 2018, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξετάζεται να ενταχτεί και πάλι στην «κανονικότητα» των (αναβαθμισμένων) «ευρωπαϊκών εξαμήνων», ενδεχομένως από την άνοιξη φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ