Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Πυκνές διεργασίες σε φόντο μεγάλων αντιθέσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στην υπόθεση της σύλληψης και κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ενώ μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι οι δύο γίνονται «πιόνια» στη σκακιέρα των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην περιοχή, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει», δήλωσε για το θέμα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, ενώ σχολιάζοντας ενδεχόμενη «ανάμειξη» της ΕΕ, πρόσθεσε: «Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της... Πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».

Τις «χλιαρές» αντιδράσεις της ΕΕ, που ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτουν πολλά και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να την αναγορεύσει από κοινού με το ΝΑΤΟ σε εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή, ήρθαν να ενισχύσουν δηλώσεις χτες του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ, επισήμανε σχετικά: «Η γενική αρχή της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι και τα προβλήματα μεταξύ δύο κρατών λύνονται καλύτερα με το διάλογο. Η γενική αρχή ισχύει νομίζω και σε αυτήν την περίπτωση».

Η κυβέρνηση, πάντως, συνέχισε και χτες την επιχείρηση εφησυχασμού αλλά και της επικίνδυνης εναπόθεσης ελπίδων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να λέει ότι «δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια και κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία. Η υπόθεση βρίσκεται στην τουρκική δικαιοσύνη. (...) Τώρα, αν κάνουν τους στρατιωτικούς μας ''πιόνια'' στη ''διπλωματική σκακιέρα'' θα δράσουμε με τρόπο που η Τουρκία θα το μετανιώσει αν το κάνει».

Πάντως, τόσο οι κυβερνητικές δηλώσεις και διαρροές παραπέμπουν σε «μακροχρόνια» υπόθεση, ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα και χτες συνέδεαν την υπόθεση με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών, το 18μηνο της προφυλάκισης των οποίων λήγει τον προσεχή Μάη.

Συνάντηση Πάιατ με Α/ΓΕΕΘΑ

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ συναντήθηκε χτες με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. Οπως λέγεται, στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (βλ. και Ενεργειακά και συγκέντρωση εδώ πολεμικών μέσων μιας σειράς χωρών), η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος συναντούσε τους επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΣ αντιστράτηγους ε.α. Κ. Ζιαζιά, Β. Τελλίδη και Κ. Γκίνη. Συνάντηση είχε για το θέμα και με τον νυν Α/ΓΕΣ, Αλκ. Στεφανή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ