Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Επίσκεψη Ερντογάν με συμφωνίες σε Ενέργεια, γεωργία και βιομηχανία

ΑΛΓΕΡΙ.--

Συμφωνίες στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, των κατασκευών και των επενδύσεων στους τομείς της Ενέργειας και της πετροχημικής βιομηχανίας υπέγραψαν χτες στο Αλγέρι Τούρκοι και Αλγερινοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της μίνι αφρικανικής περιοδείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που υπεγράφη στον τομέα της Ενέργειας είναι αυτή που αφορά την αλγερινή δημόσια εταιρεία Ενέργειας «Sonatrach» και τις δύο τουρκικές εταιρείες «Ronesan» και «Bayegan». Αλλη συμφωνία αφορά την ανέγερση εργοστασίου παραγωγής 450.000 τόνων πολυπροπυλένιου με πρώτες ύλες από την Αλγερία στην «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στα Αδανα της Τουρκίας. Αλλες επτά συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, που συνοδευόταν από δεκάδες εκπροσώπους τουρκικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, υποσχέθηκε αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Αλγερία, ενώ διαφήμισε τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που γίνονται στη χώρα του (π.χ. το νέο μεγάλο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, την κατασκευή τριών νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κ.ά.), σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών.

«Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν στα 158 από 35 δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στο Επιχειρηματικό φόρουμ Αλγερίας - Τουρκίας ο Ερντογάν, και διαλαλώντας τις επιτυχίες της κυβέρνησής του επισήμανε ότι όταν ανέβηκε στην εξουσία τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας ήταν 27,5 δισ. και σήμερα ξεπερνούν τα 120 δισ., και ότι το δάνειο ύψους 23,5 δισ. δολαρίων, που είχε πάρει η Τουρκία από το ΔΝΤ το 2002, εξοφλήθηκε το 2013.

Σήμερα στην Αλγερία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική, δραστηριοποιούνται περίπου 800 τουρκικές εταιρείες, δημιουργώντας πάνω από 28.000 θέσεις εργασίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στον επόμενο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του στη Μαυριτανία, ακολούθως θα μεταβεί στη Σενεγάλη και στο τέλος θα μεταβεί στο Μάλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ