Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σενάρια για διάφορες μετεκλογικές συνεργασίες

Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την πορεία της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας, τα αστικά κόμματα στην Ιταλία μετρούν αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Αν και το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό ικανό για να σχηματίσει από μόνο του κυβέρνηση. Ετσι, πολλά «σενάρια» είναι ανοιχτά για την επομένη των εκλογών. Χτες, το ευρωπαϊκό δίκτυο «Local» επικαλούνταν ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους οι Βρυξέλλες προκρίνουν μια κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στο (σημερινό κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την εκτίμηση ότι πρόκειται για δυνάμεις έτοιμες να εγγυηθούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Πάντως, ο ίδιος ο Σ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι ένας τέτοιος «μεγάλος συνασπισμός» δεν είναι πιθανός, σχολιάζοντας ότι «δεν είμαστε Γερμανία», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμά μας αρέσει στον Γιούνκερ» (τον πρόεδρο της Κομισιόν).

Φυσικά, το ενδοαστικό παζάρι συνεχίζεται μέχρι τελευταία στιγμή, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ενταθεί από τη Δευτέρα, πολύ περισσότερο που το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Ιταλίας στην ευρωένωση ήταν κυρίαρχο στην προεκλογική περίοδο. Στη βάση αυτή, άλλωστε, είναι που προχωρούν και εκλογικές συνεργασίες, όπως αυτή μεταξύ της «Φόρτσα Ιτάλια» και της ευρωσκεπτικιστικής Λίγκας του Βορρά.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της φασιστικής δύναμης «CasaPound» Σιμόνε Ντι Στέφανο εξέφρασε χτες στήριξη στη Λίγκα, σημειώνοντας ότι «εάν υπάρχει η πιθανότητα να συγκροτηθεί μία εθνικά κυρίαρχη κυβέρνηση που θα μας βγάλει έξω από το ευρώ, έξω από την ΕΕ και θα σταματήσει τη μετανάστευση - τα τρία κύρια σημεία του προγράμματός μας - είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε». Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Λίγκας, Μ. Σαλβίνι, είπε ότι εκείνος ασχολείται «με τη Λίγκα και με την Κεντροδεξιά, εργάζομαι ώστε οι Ιταλοί να επιλέξουν μία κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς με την καθοδήγηση της Λίγκας... Δεν βλέπω την ώρα να τεθώ υπό την κρίση του κόσμου και μετά τις 5 Μάρτη θα συναντηθώ με όλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ