Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
«Ξεκαθάρισμα προθέσεων» ζητά ο Μπαρνιέ από τη Βρετανία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση της αναφορικά με το λεγόμενο «μεταβατικό καθεστώς» μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, άσκησε χτες για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, με φόντο νέα έκθεση των γερμανικών επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) που καταγράφει την απαισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν το μέλλον τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit αρκετά γερμανικά μονοπώλια.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «υπάρχουν σημαντικά σημεία διαφωνιών με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως συμφωνία μετάβασης, η διάρκειά της και οι όροι που τη συνοδεύουν», κατηγορώντας το Λονδίνο πως θα επιθυμούσε «μία συμφωνία με ανοιχτή ημερομηνία, πράγμα ανέφικτο».

Νωρίτερα, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον δήλωσε ότι το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου δεν θα συναινέσει στη νομοθεσία που είναι απαραίτητη για να παραμείνουν στο «σωστό δρόμο» τα σχέδια της Βρετανίας για το Brexit, παρουσιάζοντας το δικό της «εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit».

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που υποστήριζε ότι η Βρετανία σχεδιάζει να παραμείνει επ' αόριστον υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Νευρικότητα» στα γερμανικά μονοπώλια

Λίγες ώρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις Μπαρνιέ, τα γερμανικά επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) παρουσίασαν νέα έρευνα, ενόψει Brexit, σε σχέση με τις δραστηριότητες 900 γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως διαπιστώνεται, το 52% δεν αναμένει καμία αλλαγή, το 36% των γερμανικών επιχειρήσεων προβλέπει επιδείνωση των επιχειρηματικών τους προοπτικών στη Βρετανία, μόλις το 12% αναμένει βελτίωση, ενώ το 8% σχεδιάζει να μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ερικ Σβάιτζερ, πρόεδρος του DIHK, επισήμανε πως προκαλεί «αναταραχή σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις» το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν το Brexit δεν μπορούν να μετρηθούν οι συνέπειές του. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ακριβείς συνέπειες του Brexit είναι ασαφείς για τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα. Εκανε έτσι έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αφενός για τις μελλοντικές σχέσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ «το συντομότερο», αφετέρου να διασφαλίσει ότι θα ενισχυθεί η αγορά για τις άλλες 27 χώρες - μέλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρές διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τα ιρλανδικά σύνορα(2018-10-16 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια με την ΕΕ(2018-08-31 00:00:00.0)
Προτείνει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας(2018-08-22 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα όσο προχωρά η διαπραγμάτευση(2018-03-01 00:00:00.0)
Αρχίζει το σκληρό παζάρι με κόντρες σε όλα τα επίπεδα(2017-04-02 00:00:00.0)
Παζάρια για νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ(2017-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ