Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Μόσχα ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Αυξημένες προσδοκίες για τη διμερή συνεργασία, ενόψει και της επίσκεψης Μακρόν

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Η επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία το Μάη θα πρέπει να αποτελέσει «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στη Μόσχα. «Ο εντατικός διάλογος σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο είναι χαρακτηριστικός για τις σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας. Πέρυσι, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν έξι προσωπικές συναντήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο Εμ. Μακρόν θα επισκεφτεί τη Ρωσία στις 24 - 25 Μάη, όπου θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ως επίσημος προσκεκλημένος.

«Στοχεύουμε στη διαμόρφωση μιας ατζέντας για τις διαπραγματεύσεις των δυο προέδρων, που θα αντιστοιχούσε στη συμφωνία των Βερσαλλιών (29 Μάη 2017) για την επίτευξη μιας σημαντικής καινοτομίας στις σχέσεις μας», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουμε μια καλή ευκαιρία ανασκόπησης όλων των βασικών διεθνών προβλημάτων, να καταγράψουμε τρόπους συνεργασίας για τα πιο ακανθώδη ζητήματα».

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν όλα τα «φλέγοντα» διεθνή θέματα, όπως και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ακόμα, η ρωσική πλευρά στάθηκε στη σημασία του Φόρουμ «Ψηφιακή Πλατφόρμα», που ανακοινώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Μακρόν στις 9 Φλεβάρη, χαρακτηρίζοντάς την βήμα για το νέο μηχανισμό συνεργασίας.

Στο μεταξύ, μετά από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετέβη χτες το βράδυ στη Μόσχα για να συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του νέου καγκελάριου σε χώρα εκτός ΕΕ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βιέννη, Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, σε συνέντευξή του σημείωσε πως «περιμένουμε άρση ή τουλάχιστον χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ». Οπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, ο Σ. Κουρτς «δεσμεύεται για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει η λογική αποκλεισμού και να αντιστραφεί η πορεία στις σχέσεις μας με τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ