Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Απάνθρωπες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς σε κάθε εφημερία

Να παρθούν άμεσα μέτρα απαιτούν οι εργαζόμενοι. Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 7/3

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 7 Μάρτη θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν», αντιδρώντας στην αφόρητη κατάσταση που βιώνουν σε κάθε εφημερία προσωπικό και ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο πλημμυρίζει με ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών (πολλές φορές περισσότερα από 150, δηλαδή όσο άλλες 4 - 5 κλινικές). Δεκάδες διασωληνωμένοι υπάρχουν στον όροφο, λόγω πληρότητας των εναπομεινασών κλινών ΜΕΘ. Και την ίδια στιγμή υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις (στην πράξη πάνω από 500 με τις άδειες κύησης, τα προβλήματα υγείας κ.λπ.). Οι βάρδιες δεν «βγαίνουν», όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας.

Οχι στο άθλιο καθεστώς των ράντζων και την εργασιακή εξόντωση

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις και διοικήσεις που δημιουργούν το πρόβλημα να μην δίνουν οποιαδήποτε λύση ουσιαστικής ανακούφισης για τους ασθενείς και το εξουθενωμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα, συνεχίζονται η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, που προστίθενται στη μισθολογική εξαθλίωση, την περικοπή εφημεριών και υπερωριών, τις απλήρωτες βάρδιες, το πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Η έλλειψη προσωπικού γίνεται πλέον τραγική: Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και δεν λείπουν περιπτώσεις που ένας άνθρωπος κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε ένα μήνα. Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από δύο νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει ένας μόνο νοσηλευτής με έναν εκπαιδευόμενο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται το άθλιο καθεστώς των ράντζων και την εργασιακή τους εξόντωση και απαιτούν από το υπουργείο Υγείας να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών, ώστε όλοι να νοσηλεύονται με αξιοπρεπείς συνθήκες σε θαλάμους νοσηλείας και όχι να «βολεύονται» με στοίβαγμα σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους.

Παράλληλα, διεκδικούν να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (π.χ Λοιμωδών), δημιουργία ΠΦΥ στη Δυτική Αθήνα, άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για να καλυφθούν οι ελλείψεις του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ