Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά σήμερα με ατζέντα που βρωμάει από παντού μπαρούτι

Ο γγ του ΝΑΤΟ κατά τη χτεσινή ενημέρωση για την ατζέντα της Συνόδου που ξεκινά σήμερα

Copyright 2018 The Associated

Ο γγ του ΝΑΤΟ κατά τη χτεσινή ενημέρωση για την ατζέντα της Συνόδου που ξεκινά σήμερα
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που πέρα από την καθαυτό ατζέντα που αφορά τον έλεγχο πάνω σε μια σειρά από στόχους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, θα προετοιμάσει και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον ερχόμενο Ιούλη. Η ατζέντα και αυτής της Συνόδου, που απλώνεται σε μια «βεντάλια» θεμάτων, δείχνει προς όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αντιπαραθέσεων οι νέες δομές διοίκησης

Δίνοντας το πρόγραμμα της τωρινής Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με χτεσινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η Σύνοδος αρχίζει με συνεδρίαση της ομάδας πυρηνικού προγραμματισμού. «Αυτό», εξήγησε, «αποτελεί μέρος των τακτικών μας διαβουλεύσεων για την ασφαλή και αποτελεσματική διατήρηση των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Αργότερα, αναμένονται αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ή όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, «για να διασφαλίσουμε ότι τα 29 έθνη μας μπορούν να ενεργήσουν ως ένα, γρήγορα και αποτελεσματικά».

Προανήγγειλε δε επίτευξη συμφωνίας για τη σύσταση μιας νέας Διακλαδικής Διοίκησης με πεδίο ευθύνης τον Ατλαντικό: «Θα επικεντρωθεί στην προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και των υποδομών ζωτικής σημασίας. Η Διοίκηση θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε κρίσεις και συγκρούσεις. Το 80% της περιοχής ευθύνης του SACEUR (σ.σ. ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής, θέση που καλύπτεται από Αμερικανό στρατηγό) καλύπτεται από νερό. Και πρέπει να συνεχίσουμε να προπορευόμαστε από τις πιθανές απειλές, τόσο στη θάλασσα όσο και κάτω από αυτήν». Μια σαφής αναφορά στη δραστηριότητα των ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στην εν λόγω ζώνη αντιπαράθεσης.

Προανήγγειλε επίσης συμφωνία για τη σύσταση μιας νέας υποστηρικτικής Δομής για τη βελτίωση της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη. «Αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της συλλογικής αποτροπής και άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, πιάνοντας ένα θέμα, τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», που έχει αναδειχθεί σε βασικό προς επίλυση από τους ΝΑΤΟικούς για το 2018, καθώς απαντά στις «ανάγκες» τους για ταχύτερη μετακίνηση στρατευμάτων και εφοδίων ανά την Ευρώπη προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ακούγεται δε ότι η νέα αυτή Δομή θα έχει έδρα τη Γερμανία.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ θύμισε τις αποφάσεις που πήραν στη Σύνοδο Κορυφής το 2014 για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε κάθε κράτος - μέλος, ώστε να πιάνουν όλα τη νόρμα του 2% του ΑΕΠ τους ετησίως, και με βασική απαίτηση χωρών όπως οι ΗΠΑ οι «Ευρωπαίοι εταίροι» να συνεισφέρουν περισσότερα κονδύλια αλλά και μέσα για τις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, συνολικά την παράταξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ. «Η δίκαιη κατανομή των βαρών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ και κωδικοποίησε ως εξής τις «υποχρεώσεις» των κρατών - μελών: «Περισσότερα μετρητά, στρατιωτικές ικανότητες και συνεισφορές».

Σημειωτέον, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας πέρυσι, τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να υποβάλλουν ετησίως εκθέσεις για το πώς το καθένα εκπληρώνει τις «υποχρεώσεις» του. Καθώς οι πρώτες εκθέσεις έχουν ολοκληρωθεί, σήμερα αναμένεται να αξιολογηθεί η «πρόοδος» του κάθε κράτους - μέλους στα προαναφερθέντα ζητήματα.

Κονδύλια και προσωπικό για ΝΑΤΟικές ανάγκες

Ως προς τις δαπάνες, ο Στόλτενμπεργκ περιχαρής υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί την τριετία 2014 - 2017, συνολικά για τα ΝΑΤΟικά κράτη, κατά 46 δισ. δολάρια. «Τα εθνικά σχέδια δείχνουν ότι μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω αυξήσεις», είπε και συνέχισε: «Το 2014, μόνο 3 σύμμαχοι δαπανούσαν 2% του ΑΕΠ ή περισσότερο για την άμυνα. Φέτος, περιμένουμε 8 συμμάχους να επιτύχουν το στόχο. Και μέχρι το 2024, αναμένουμε ότι τουλάχιστον 15 σύμμαχοι θα δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ ή περισσότερο για την άμυνα. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο και καλό ξεκίνημα. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο».

Οσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες (σύγχρονος, προηγμένος εξοπλισμός κ.λπ.), οι Ευρωπαίοι «εταίροι» και ο Καναδάς δαπάνησαν 19 δισ. δολάρια περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, κατά τους ΝΑΤΟικούς, μέχρι το 2024, 22 κράτη - μέλη αναμένεται να επενδύσουν 20% ή περισσότερο, από τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, σε όπλα μεγάλων δυνατοτήτων, όπως ορίζουν και οι κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ.

Επόμενη πτυχή που έπιασε ο Στόλτενμπεργκ ήταν οι συνεισφορές σε επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες, τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και εκτός πλαισίου της λυκοσυμμαχίας. «Σχεδόν όλοι οι σύμμαχοι σκοπεύουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις συνεισφορές τους», διαβεβαίωσε ο γγ του ΝΑΤΟ. «Συνεπώς, ενισχύουμε και τα τρία: Μετρητά, ικανότητες και συνεισφορές. Και προσβλέπω σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο τα επόμενα χρόνια».

Οι σχέσεις με την ΕΕ

Αργότερα σήμερα, αναμένεται και συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα συζήτησης τα αντίστοιχα σχέδια μεγιστοποίησης των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ, και της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ.

«Περισσότερες ευρωπαϊκές δαπάνες και ικανότητες στον τομέα της άμυνας μπορούν να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ και να συμβάλουν στη δικαιότερη κατανομή των βαρών», εκτίμησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αλλά μόνο αν οι προσπάθειες της ΕΕ αναπτυχθούν ως συμπλήρωμα και όχι ως εναλλακτική απέναντι στο ΝΑΤΟ», έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας εμμέσως και σε αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα για το πόσο μπορεί τελικά να αυτονομηθεί στρατιωτικά η ΕΕ, και ιδίως τα ισχυρότερα κράτη της, από το ΝΑΤΟ, τα σχέδια και τα προτάγματά του.

«Προβολή σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή

Τέλος, η αυριανή συνεδρίαση θα εστιάσει στο ρόλο του ΝΑΤΟ στη λεγόμενη «προβολή σταθερότητας» και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Στόλτενμπεργκ παρέπεμπε χτες στη συμβολή του ΝΑΤΟ στον Παγκόσμιο Συνασπισμό ενάντια στο ISIS, με πτήσεις επιτήρησης των ΝΑΤΟικών ιπτάμενων ραντάρ AWACS πάνω από τις ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, και με εκπαίδευση που παρείχε στις ιρακινές δυνάμεις Ασφαλείας για να πολεμήσουν τους μαχητές του ISIS.

«Ο συνασπισμός έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας και του επαγγελματισμού των ιρακινών δυνάμεων», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προετοιμάζοντας για το νέο «καπέλο» εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. «Σήμερα, σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια που κάποτε ήταν στην κυριαρχία του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία επανακατελήφθη (...) Καθώς ο συνασπισμός μετατοπίζει την προσοχή του από τις επιχειρήσεις μάχης στην ανάπτυξη ικανοτήτων, η υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στον τομέα της κατάρτισης θα γίνει ακόμα πιο σημαντική. Επομένως, αναμένω ότι την Πέμπτη θα συμφωνήσουμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μια αποστολή εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, με στόχο την επίσημη έναρξη της αποστολής στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο».

«Οδηγός» τους στο ζήτημα αυτό θα είναι η συσσωρευμένη πείρα τους από την αντίστοιχη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, «Resolute Support»: «Χρόνια εμπειρίας από το Αφγανιστάν μάς έχουν διδάξει ότι η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προπαγάνδιζε χτες ο Στόλτενμπεργκ.

Βέβαια, οι επί τόπου στρατιωτικοί διοικητές της λυκοσυμμαχίας, στις κατά καιρούς ενημερώσεις που κάνουν στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, αναφέρουν κατά πληροφορίες μια κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη στη χώρα, εξ ου και ζητούν συνέχεια αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας που σταθμεύουν στη χώρα.

Γι' αυτό και ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωνε χτες ότι τουλάχιστον 28 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και εταίροι αυξάνουν τις στρατιωτικές συνεισφορές τους στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, με στόχο μέσα στο 2018 οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αφγανιστάν να φτάσουν τις 16.000 προσωπικό, από περίπου 13.000 πέρυσι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ