Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Σειρά συναντήσεων για επίσπευση εξελίξεων

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της αναζήτησης συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, η οποία καθώς όλα δείχνουν θα παρακάμπτει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα των αλυτρωτισμών, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να «τρέξει» η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χτες ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Βιέννη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε μια λακωνική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «σε συνέχεια μιας εποικοδομητικής συζήτησης στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειωτέον, μέσα στη βδομάδα επίκειται και άλλη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, καθώς Πέμπτη και Παρασκευή συνεδριάζει στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα εστιάσει σε ζητήματα όπως Συρία, Βόρεια Κορέα αλλά και Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της ανακοίνωσης, την προηγούμενη βδομάδα, της Στρατηγικής της ΕΕ για ενσωμάτωση της περιοχής. Τη δεύτερη μέρα της Συνόδου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της ΕΕ οι ΥΠΕΞ των 5 υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Ο Ντιμιτρόφ ταξιδεύει, κατά τον προγραμματισμό του, στη Σόφια σήμερα, και αύριο αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και την ομόλογό του, Ε. Ζακχαρίεβα, η οποία δήλωσε χτες χαρούμενη που έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα.

Στο μεταξύ, ο λεγόμενος συντονιστής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στ. Πενταρόφσκι, δήλωσε χτες, απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας του, ότι η χώρα του πρέπει να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσει η περιλάλητη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». «Το 2008 είχαμε εκπληρώσει όλες τις στρατιωτικές, τεχνολογικές και πολιτικές υποχρεώσεις, εκτός από το ζήτημα του ονόματος. Στο ενδιάμεσο έβαλαν άλλες 3 ή 4 υποχρεώσεις προς εκπλήρωση: Να πετύχουμε την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος από την επιρροή της εκάστοτε κυβέρνησης, να κατοχυρώσουμε την ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ κ.ά.», σημείωσε.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, του Ν. Γκρούεφσκι, ότι έκανε πίσω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της τέθηκαν, σημείωσε ότι η τωρινή, του Ζ. Ζάεφ, αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά και επισπεύδει για να τα λύσει. Συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε να το πετύχουμε, να βρούμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα εκτός από το όνομα, μέχρι το τέλος της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. αρχές Ιούλη). Ολες οι υποχρεώσεις πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ώστε το ζήτημα του ονόματος να είναι το μόνο που να έχει μείνει για διευθέτηση».

Στο μεταξύ, κι άλλο νερό στο μύλο της κάλπικης αντιπαράθεσης κοσμοπολιτισμού - εθνικισμού, που κατά τ' άλλα στριμώχνονται εξίσου κάτω από την ομπρέλα των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, έδωσαν οι χτεσινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία». Η δήλωση Μπουτάρη, που προκάλεσε αντιδράσεις, έγινε στον απόηχο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης με θέμα το Σκοπιανό, ενώ ενδεικτική των «προβληματισμών» είναι και η αποστροφή του ότι «τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας και σε λίγο θα είναι της Τουρκίας. Εμείς τους ρίχνουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας. Εμείς χάσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα χρονοδιαγράμματα ΕΕ και ΝΑΤΟ υποβάλλουν τις επόμενες κινήσεις(2018-06-22 00:00:00.0)
«Διαφημίζει» το ρόλο του αμερικανοΝΑΤΟικού σημαιοφόρου(2018-05-24 00:00:00.0)
Με «ατζέντα» κεφαλαίου και ΝΑΤΟ(2018-05-11 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεων συνέχεια εντός ευρωατλαντικού πλαισίου(2018-03-27 00:00:00.0)
Βλέπει «ευκαιρίες» για κατοχύρωση «ρόλων» στα Βαλκάνια(2018-01-09 00:00:00.0)
Αναθέρμανση διεργασιών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ(2017-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ