Copyright 2018 The Associated |
Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Τραμπ δείχνει σταθερά πως παραμένει σε τροχιά αυξανόμενης σύγκρουσης, με τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές των ΗΠΑ: Την Κίνα και τη Ρωσία. «Σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουμε καθεστώτα ταραξίες, τρομοκρατικές οργανώσεις και αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία που προκαλούν τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους κινδύνους, γνωρίζουμε ότι η αδυναμία είναι το πιο βέβαιο μονοπάτι προς τη σύγκρουση και ότι η απαράμιλλη ισχύς είναι το πιο σίγουρο μέσο της άμυνάς μας...», τόνισε.
Κουνώντας την παντιέρα της «μάχης ενάντια στην τρομοκρατία» ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε επιπλέον κονδύλια από το Κογκρέσο, για να διαφυλάξουν οι ΗΠΑ και να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τόνισε ότι υπέγραψε διάταγμα για να παραμείνουν ανοικτές οι φυλακές και τα κολαστήρια της βάσης στο Γκουαντάναμο, που υποτίθεται θα έκλεινε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.
Καμάρωσε, στη συνέχεια, για τη «νέα» πολιτική που χάραξε στο Αφγανιστάν, που δεν είναι παρά η συνέχιση της γνώριμης από το 2001 ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρόσχημα την «Αλ Κάιντα» και τους «Ταλιμπάν»! Αποδοκίμασε τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε στις αρχές Δεκέμβρη η προκλητική απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καλώντας το Κογκρέσο από δω και μπρος να εγκρίνει «αναπτυξιακή βοήθεια»... μόνο για τους «φίλους της Αμερικής».
Αναφερόμενος στα σχέδια περαιτέρω προώθησης των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ιράν. Εξήρε έτσι την τακτική της κυβέρνησής του για «επαναδιαπραγμάτευση» της «καταστροφικής» διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας τάχα πως «η Αμερική στέκεται στο πλευρό του ιρανικού λαού». Μην κρύβοντας, από την άλλη, πως σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερο το αμερικανικό πυραυλικό και κυρίως πυρηνικό οπλοστάσιο, ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».
Δεν παρέλειψε τις γνωστές απειλές κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας: «Η παράτολμη επιδίωξη της Βόρειας Κορέας για απόκτηση πυραύλων με πυρηνική γόμωση θα μπορούσε πολύ σύντομα να απειλήσει την πατρίδα μας. Κάνουμε εκστρατεία για την άσκηση υπέρτατης πίεσης για να το εμποδίσουμε. Η εμπειρία κατά το παρελθόν μάς δίδαξε ότι η αυταρέσκεια και οι υποχωρήσεις προκαλούν την επίθεση και την προβοκάτσια. Δεν θα επαναλάβω τα λάθη παλιότερων κυβερνήσεων που μας έβαλαν σε αυτήν την επικίνδυνη θέση»!
Στο εσωτερικό «μέτωπο», ο Πρόεδρος Τραμπ θριαμβολόγησε για τον πακτωλό χρημάτων που αποφέρουν στα μονοπώλια οι πολιτικές του για τον «επαναπατρισμό» των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ. Παινεύτηκε για τη μείωση της ανεργίας λευκών, Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων εργατών, που αφορά σε περισσότερες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και σε διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που ροκανίζουν την υγεία και τις ελπίδες για αξιοπρεπή διαβίωση και πρόσβαση σε σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Εκπαίδευσης.
Πρότεινε «τέσσερις πυλώνες» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας ακούραστα πως η πολιτική του αποδίδει και για τους Αμερικανούς «εργαζόμενους» και για τους ξένους μετανάστες, που θα είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ εφόσον διαθέτουν επαρκή προσόντα και δεξιότητες.
Καμάρωσε για τα «8 τρισ. δολάρια συναλλαγές» στα Χρηματιστήρια, για τις «γενναίες» φορομειώσεις μικρομεσαίων στρωμάτων, ενώ χαρίζει δισεκατομμύρια σε πανίσχυρα μονοπώλια και πάμπλουτους όπως ο ίδιος.
Επανέλαβε τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό των πολλών πεπαλαιωμένων υποδομών και για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα Υγείας και Ασφάλισης, καλώντας το Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό του για την προώθηση πολιτικών «ώστε να τις διεκπεραιώσουμε για τον αμερικανικό λαό που μας εξέλεξε».
«Σήμερα είναι η καλύτερη εποχή για να ζήσει κανείς το αμερικάνικο όνειρο», είπε ο Τραμπ, μόνο που στην πραγματικότητα το «όνειρο», για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εκατομμύρια αστέγους και φτωχούς που πασχίζουν να επιβιώσουν με τα κουπόνια σίτισης, είναι εφιάλτης!