Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Διατηρείται η ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου Κίνα και ΗΠΑ εκδηλώνουν με κάθε αφορμή το έντονο ενδιαφέρον τους για το συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό είναι και το νέο περιστατικό, που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες κοντά στον ύφαλο Scarborough ή Huangyan Dao, ο οποίος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι και για το μεγαλύτερο μέρος του διαφιλονικεί η Κίνα με χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, Γου Κιάν, στις 17 Γενάρη το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Hopper» μπήκε παράνομα σε κινεζικά χωρικά ύδατα γύρω από τον ύφαλο. Ακολούθησε η παρέμβαση του κινεζικού αντιτορπιλικού «Huangshan», που όπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» «προχώρησε σε διαδικασία ταυτοποίησης του (αμερικανικού) πλοίου και προειδοποίησής του ώστε να το απομακρύνει».

Ο Γου είπε ότι «ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας, τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής (σ.σ. για τη "σταθερότητα" στη Νότια Κινεζική Θάλασσα) και δεν θα προκαλέσουν μπελάδες από το τίποτα».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν σε ΜΜΕ πως δεν ισχύουν οι κινεζικοί ισχυρισμοί περί «απομάκρυνσης» του αμερικανικού αντιτορπιλικού, σχολιάζοντας ότι «κανείς δεν απομακρύνει ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (μας) από πουθενά» και περιγράφοντας την εμφάνιση του αμερικανικού σκάφους στην περιοχή ως τμήμα μιας επιχείρησης «αθώου περάσματος» από διεθνή ύδατα, με την επισήμανση μάλιστα ότι η Νότια Κινεζική Θάλασσα «παραμένει ανοιχτή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ