Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση «Για την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης και του καλλιτέχνη»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ το Σάββατο 27 Γενάρη, στην αίθουσα συσκέψεων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το θέμα της ήταν «Για την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης και του καλλιτέχνη» και μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στην εισηγητική της ομιλία, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη ανέπτυξε την αντίληψη του ΚΚΕ για την Τέχνη, βασισμένη στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης και του καλλιτέχνη, σε σχέση με το χαρακτήρα της σημερινής εποχής, ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της λεγόμενης «στρατευμένης τέχνης» σήμερα.

Επίσης, τόνισε την τεράστια ώθηση που έδωσαν στην Τέχνη η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, καθώς και πτυχές της σύγχρονης αντιπαράθεσης που μαίνεται ακόμα και στις μέρες μας, σχετικά με την προσφορά αυτή, αλλά και συνολικότερα την αντιπαράθεση που μαίνεται στο επίπεδο της Τέχνης. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης και προώθησης της Τέχνης που προβάλλει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, που απαρτιζόταν από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, φωτογράφους, συγγραφείς, ποιητές και άλλους καλλιτέχνες, με πλούσιο προβληματισμό για θεωρητικά ζητήματα αισθητικής και πάνω στην εξέλιξη καλλιτεχνικών ρευμάτων, αλλά και το ποια πρέπει να είναι η προσφορά των καλλιτεχνών που ενστερνίζονται τα υψηλά ιδανικά του ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το Κόμμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής και δράσης του που συμπληρώνονται φέτος, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για την προβολή του Προγράμματός του, για να δυναμώσει και να γίνει πιο ικανό, να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για την κοινωνική απελευθέρωση και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ