Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αισιόδοξο μήνυμα η ισχυροποίηση του συλλόγου τους

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νέα χρονιά για τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης αποτελούν τα αποτελέσματα για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου τους. Οι εκλογές διήρκησαν από τις 8 μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, με μεγάλη συμμετοχή σπουδαστών. Συνολικά ψήφισαν 1.523 άτομα (αύξηση 100% στη συμμετοχή), ενώ πέρα από την ανάδειξη του 15μελούς ΔΣ του Συλλόγου, εξελέγησαν Επιτροπές του Συλλόγου σε 5 ΙΕΚ.

Από την αρχή της χρονιάς άνοιξε πλατιά η συζήτηση γύρω από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στη ζωή τους και στη σχολή, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και έντονος προβληματισμός, με την πλειοψηφία να αντιλαμβάνεται την κοροϊδία της κυβέρνησης όταν μιλάει για «αναβάθμιση» αυτών των σχολών. Οι διακηρύξεις περί αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η κατάσταση που βιώνουν οι νέοι στις σχολές δεν κρύβεται. Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα σπουδαστών που καθημερινά βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν για τα αναλώσιμα και τα εργαλεία τους, για τις φωτοτυπίες, για τη μεταφορά τους. Την ίδια ώρα καλούνται να σπουδάσουν πάνω σε ένα επάγγελμα μαθαίνοντας σε απαρχαιωμένο εξοπλισμό, με σοβαρές ελλείψεις σε εργαστήρια και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επαληθεύεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι στην πράξη οι δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν έχουν σαν αποστολή τους την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ειδίκευση πάνω στην τέχνη, που θα εξυπηρετεί τη διέξοδο στην εργασία με δικαιώματα.

Από το προπέρσινο φεστιβάλ του Συλλόγου
Από το προπέρσινο φεστιβάλ του Συλλόγου
Τη στιγμή που το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην εξασφάλιση «τζάμπα» εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις. Ηδη με νόμο εδώ και χρόνια έχει ανοίξει το δρόμο για να γενικευτεί και τυπικά η απλήρωτη δουλειά των σπουδαστών, αφού σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση έχει θεσμοθετηθεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική των σπουδαστών των ΙΕΚ. Πρόκειται για άλλη μια «πράξη» στο έργο της υποβάθμισης των σχολών αυτών. Ο σκοπός τους: Να γίνουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ η νέα γενιά των φτηνών εργαζομένων που δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και καμία απαίτηση, τα νέα γρανάζια για τη μηχανή τους. Ετσι η πρακτική αξιοποιείται από τους εργοδότες και το κράτος για να «βγάζουν τη δουλειά» χωρίς κόστος.

Βήμα στη συλλογική οργάνωση των σπουδαστών

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έβαλαν στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη για συλλογική οργάνωση και δράση για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα στις σχολές, που υπολειτουργούν λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε χρηματοδότηση, διδακτικό προσωπικό, υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή. Την ανάγκη να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για τους όρους με τους οποίους γίνεται η πρακτική άσκηση των σπουδαστών, το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων. Το πώς μπορούν σήμερα οι σπουδαστές των ΙΕΚ να βάλουν τέλος στη μιζέρια και την απογοήτευση που γεννά η κατάσταση στις σχολές, που βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των νέων, και πώς μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους. Εγινε προσπάθεια οι σπουδαστές να σπάσουν αυταπάτες όπως του ατομικού βολέματος, του «τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε», να ανέβουν οι μειωμένες απαιτήσεις τους.

Εγινε βήμα στην κατεύθυνση να σπάσει η «σιγή νεκροταφείου» που θέλουν η κυβέρνηση και μια σειρά διευθύνσεις στα δημόσια ΙΕΚ να καλλιεργηθεί μέσα στις σχολές και τους χώρους δουλειάς - πρακτικής. Με μπροστάρηδες τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που δρουν μέσα στους Συλλόγους Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, άνοιξε η αντιπαράθεση με τις διοικήσεις και την πολιτική της κυβέρνησης, που έχουν ευθύνη για την τραγική κατάσταση των σχολών.

Μάθημα που εμπνέει και δίνει κουράγιο η οργάνωση του αγώνα

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ γνωρίζουμε την κατάσταση που βιώνουν οι σπουδαστές από πρώτο χέρι, αφού μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες. Εχουν όμως και ισχυρά όπλα να δώσουμε τη μάχη για την οργάνωση και την ισχυροποίηση του δίκαιου αγώνα των σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ. Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι και πιο ικανοί στην προβολή της πρότασής μας, στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με όλους αυτούς που θέλουν τους νέους από αυτές τις σχολές «στην απ' έξω», να βρίσκονται μόνιμα σε ένα ατελείωτο τρέξιμο ανάμεσα στην ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία.

Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι το ζωντάνεμα όλων των οργάνων του σπουδαστικού κινήματος, η αναβάθμιση της δικής μας παρέμβασης εκεί, ώστε:

  • Από καλύτερη βάση να οργανωθεί η πάλη των σπουδαστών γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που πληθαίνουν στα ΙΕΚ, με διεκδικήσεις που να συμβάλλουν στην πολιτικοποίησή τους, να ξεκαθαρίζουν στον σπουδαστή ποιοι του στερούν το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση, ποιοι τον στέλνουν στο μεροκάματο από νωρίς, ποιοι τον θέλουν φτηνό, χειραγωγούμενο εργατικό δυναμικό. Να γίνεται κατανοητό από τους σπουδαστές ότι και για την εκπαιδευτική τους πορεία ευθύνονται η κοινωνική ανισότητα, η πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν, η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και διαφεντεύει τον πλούτο και τη γνώση που παράγουν τα χέρια και το μυαλό του εργάτη.
  • Το επόμενο διάστημα, πατώντας πάνω στη δυνατότητα που γέννησε η οργανωμένη δράση των σπουδαστών και τις νέες δυνάμεις που συσπειρώνονται ή έρχονται σε επαφή με τους συλλόγους, να γίνει ουσιαστικό βήμα στη λειτουργία και τη δράση τους. Ενα τέτοιο βήμα στην κατεύθυνση ζωντανέματος των συλλόγων είναι η λειτουργία και δραστηριότητα των Επιτροπών Αγώνα του Συλλόγου μέσα στις σχολές και η συγκρότηση νέων, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των σπουδαστών σε κάθε ΙΕΚ. Να κατοχυρωθούν μέσα από την πολύμορφη δράση τους ως οργανωτές του αγώνα τους.
  • Να διαπαιδαγωγούνται οι σπουδαστές σε συλλογικές διαδικασίες, να κατοχυρώνεται ως τρόπος λειτουργίας η Συνέλευση, δηλαδή η συζήτηση όλων όσα τους αφορούν, η διεκδίκηση όσων έχουν ανάγκη σήμερα στη σχολή και αύριο στο χώρο δουλειάς. Να δένεται αυτή η δουλειά με αθλητικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες, που μπορεί να μας φέρουν σε επαφή με περισσότερο κόσμο, να κατοχυρώνουν τους συλλόγους και να συσπειρώνουν σπουδαστές γύρω τους. Ξεχωριστή συμβολή σε αυτή τη διαδικασία έχουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα των Συλλόγων που συγκροτήθηκαν από τους σπουδαστές σε κάθε δημόσιο ΙΕΚ, με στόχο να είναι οι οργανωτές των σπουδαστών στις σχολές το εργαλείο με το οποίο ο Σύλλογος θα έρχεται σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο σε κάθε ΙΕΚ, θα έχει ανοιχτά μάτια για καθετί που προκύπτει, θα είναι ο πόλος που δουλεύει μέσα σε κάθε ΙΕΚ και βάζει το πλαίσιο πάλης, τον προσανατολισμό και εξειδικεύει και με βάση τα συγκεκριμένα προβλήματα σε κάθε ΙΕΚ και κάθε Τμήμα.
  • Η πάλη αυτή να δεθεί καλύτερα με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και έχουν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα κοινή δράση με τους Συλλόγους, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, διεκδικώντας να μαθαίνουν ολοκληρωμένα την ειδικότητά τους και να κάνουν πρακτική με δικαιώματα. Το ΠΑΜΕ ήταν παρόν σε κάθε σχολή όπου διαγράφονταν οι σπουδαστές από τα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ, στους χώρους δουλειάς όπου έκαναν πρακτική οι σπουδαστές, χωρίς κυριολεκτικά κανένα δικαίωμα. Να αξιοποιηθεί η πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ώστε πιο σταθερά να αποκαλύπτουμε στους σπουδαστές ποιο είναι το μέλλον που τους ετοιμάζουν, να κατανοείται ενιαία η ανάγκη οργάνωσης της πάλης σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς, η κατεύθυνση του αγώνα.

Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα που εμπνέει και δίνει κουράγιο. Το μάθημα της οργάνωσης και του αγώνα, της αλληλεγγύης, της δύναμης που έχουν οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι όταν είναι μια γροθιά, όταν απορρίπτουν την αυταπάτη του ατομικού «βολέματος». Με εμπιστοσύνη στην οργανωμένη δύναμη των εργαζομένων, των παιδιών τους, του λαϊκού κινήματος, μπορούμε να γκρεμίσουμε μνημόνια και αφεντικά.

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα μπορούμε να δυναμώσουμε τις προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση.


Κώστας ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ