Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Διεργασίες για σχηματισμό «κυβέρνησης»

Εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα έλαβε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Χουσεΐν Ουζγκιουργκιούν, αν και είναι μεγάλες οι πιθανότητες, στο τέλος, αυτό να μη συμμετάσχει στο επόμενο «κυβερνητικό» σχήμα.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΕ ήρθε πρώτο με 35% στις «εκλογές» που έγιναν στις 7 Γενάρη στα Κατεχόμενα για τα νέα μέλη της «Βουλής». Ακολουθούσαν, στη δεύτερη θέση το (σοσιαλδημοκρατικό) Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) με 21%, το (νεοσύστατο, κεντρώο) Κόμμα του Λαού με 17%, το Δημοκρατικό Κόμμα (του Σερντάρ Ντενκτάς, που συμμετείχε μέχρι πρότινος στην «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ) με 8%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) με επίσης 8% κ.τ.λ.

Μέχρι και χτες, είχαν γίνει πάνω από τέσσερις επαφές μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων ΡΤΚ, Κόμμα του Λαού, Δημοκρατικό Κόμμα και ΚΚΔ, με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία, αφού γι' αυτήν με το (πρώτο σε ποσοστά και ψήφους) ΚΕΕ υπήρχαν δυσκολίες. Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι επαφές έχουν προχωρήσει μέχρι και σε «μοιρασιά» υπουργείων. Αρκετοί σχολίαζαν το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης» από τα τέσσερα συγκεκριμένα κόμματα ως ενδεικτικό της ετοιμότητας για επανέναρξη συνομιλιών για «λύση» του Κυπριακού, με σημαντικές διαθέσεις να συνεχιστεί το παζάρι, ανάλογα φυσικά και με τα ανταλλάγματα που και οι άλλες πλευρές είναι διαθέσιμες να διαμορφωθούν.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, η ηγεσία του ΚΕΕ και ο ίδιος ο Οζγκιουργκιούν έχουν επικρίνει τη μορφή της ομοσπονδιακής «λύσης», προκρίνοντας και «σχέδια Β'», με διάφορες άλλες «εναλλακτικές» για τη διχοτόμηση του νησιού, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε άμεση συνάρτηση φυσικά με την τακτική που προτάσσει η τουρκική αστική τάξη για να προστατέψει τα στρατηγικά της συμφέροντα σε όλη την περιφέρεια.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ΚΕΕ μίλησε για «πολιτικό πραξικόπημα» εναντίον του κόμματός του και υποστήριξε ότι η νέα «κυβέρνηση» (εφόσον σε αυτή δεν πάρει μέρος το κόμμα του) δεν θα έχει την ανταπόκριση του λαού. «Δε φοβόμαστε», πρόσθεσε, «να είμαστε στην αντιπολίτευση, μια προβληματική συμμαχία θα φέρει ζημιές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ