Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Νέες μειώσεις μισθών με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Νέες μειώσεις στους μισθούς προωθεί η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ), ενώ έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους για 3 μήνες. Συγκεκριμένα, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση που επιχειρεί να επιβάλει προβλέπει μισθούς της τάξης των 600 ευρώ μεικτά, στους οποίους θα προστίθενται χρόνια ωρίμανσης που θα είναι κλιμακωτά και θα φτάνουν από 50 έως 150 ευρώ το περισσότερο. Ετσι, ο καθαρός μισθός βγαίνει μικρότερος και από αυτόν των υπαρχουσών ατομικών συμβάσεων που είχε επιβάλει η διοίκηση πριν από 3 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος που δουλεύει στην ΕΑΣΤ για πάνω από 25 χρόνια θα λαμβάνει καθαρό μισθό λίγο πάνω από 600 ευρώ...

Αυτή την απαράδεκτη πρόταση υποστήριξε η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών οργάνωσε συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνέλευσης και καλούσε τους εργάτες να μη δεχτούν την αντεργατική σύμβαση. Τελικά, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης της ΕΑΣΤ και τη στάση της εργοδοτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η απαράδεκτη σύμβαση υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) εξέφρασε την αντίθεσή της, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου λειτουργούν ως εντολοδόχοι της διοίκησης. Οπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΔΑΣ για την προηγηθείσα συνεδρίαση του ΔΣ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναπαρήγαγε και το σκεπτικό της διοίκησης, σημειώνοντας ότι «αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση για μειώσεις θα πάμε σε εκ περιτροπής εργασία».

Απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΔΑΣ, «γιατί η ΕΑΣΤ από τη μια ανακοινώνει κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ κι από την άλλη τιμωρεί τους εργαζόμενους με αιματηρές περικοπές μισθών και απληρωσιά;», ο πρόεδρος του ΔΣ ισχυρίστηκε ότι... τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται και ότι αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι για να δημιουργήσουν θετική εικόνα της ΕΑΣΤ απέναντι στις τράπεζες! Επίσης, σε αίτημα του εκπροσώπου της ΔΑΣ να δοθούν αντίγραφα της σύμβασης στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, η απάντησή του ήταν ότι η σύμβαση δεν φεύγει από εκεί κι όποιος θέλει να την διαβάσει θα γίνει μόνο παρουσία του ίδιου...

Η ΔΑΣ κατήγγειλε την παραπάνω μεθόδευση, με τους εκφοβισμούς και τα εμπόδια στην ενημέρωση των εργαζομένων. «Η διοίκηση της ΕΑΣΤ», επισημαίνει η ΔΑΣ, «όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποίησε το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (...) Συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους που διατηρεί και επαυξάνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα (...) Να απαιτήσουν από τη διοίκηση να πάρει πίσω τις ατομικές συμβάσεις και την επιχειρησιακή σύμβαση. Να παλέψουν για υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς. Να γυρίσουν την πλάτη στην εργοδοτική και ξεπουλημένη διοίκηση του σωματείου και να οργανώσουν την πάλη τους στο πλάι του ταξικού κινήματος, του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org