Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

Με αιχμή τον αγώνα ενάντια στο τσεκούρωμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και τις προωθούμενες μαζικές απολύσεις επικουρικού προσωπικού

Κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στην Υγεία πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες οι υγειονομικοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν αύριο Πέμπτη σε στάσεις εργασίας στην Αττική, 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, με αιχμή την επίθεση της κυβέρνησης στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 31/1, ενάντια στις προωθούμενες μαζικές απολύσεις επικουρικών εργαζομένων.

Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας - Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Οπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, η κυβέρνηση αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο των υγειονομικών, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, δρομολογεί το τσεκούρωμα του πενιχρού επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας προς τους υγειονομικούς, μετά το ψαλίδισμα που είχε υποστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το νέο χτύπημα στο επίδομα προωθείται τη στιγμή που αυξάνονται στον κλάδο οι επαγγελματικές ασθένειες, με τη σημερινή κυβέρνηση (όπως και τις προηγούμενες) να μην παίρνει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, επισημαίνει, είναι ακόμα ένα πλήγμα στον κουτσουρεμένο μισθό των εργαζομένων και μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα. Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης τις δυνάμεις εκείνες που αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κάνει λόγο για «συζήτηση για τα ΒΑΕ από μηδενική βάση», που σημαίνει ότι θα περικοπούν τα ήδη κεκτημένα!

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να προσληφθούν γιατροί εργασίας - τεχνικοί ασφαλείας. Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να επεκταθεί και στους εργαζόμενους ειδικοτήτων που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες και σήμερα δεν το παίρνουν.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου συμμετέχει στην αυριανή απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο σαλόνι του Νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι εκτός από το σχεδιασμό για περαιτέρω μείωση των μισθών με τον επανυπολογισμό από μηδενικής βάσης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, προωθούνται: Διαρκείς μειώσεις χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση της χρηματοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις απευθείας πληρωμές εξετάσεων και φαρμάκων από τους ασθενείς. Κατακόρυφη αύξηση προσλήψεων προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ασφυκτικός έλεγχος και εντατικοποίηση της δουλειάς μέσω της στοχοθεσίας και της εκβιαστικής «αξιολόγησης».

Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός εργαζόμενος

Να δοθεί άμεσα λύση και να μην απολυθεί κανένας επικουρικός εργαζόμενος απαιτεί η ΟΕΝΓΕ, η οποία σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας αποφάσισε την κήρυξη απεργίας την Τετάρτη 31/1.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, η συνεδρίαση της ΕΓ πραγματοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία «που είχαμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέμπτη 18/1/2018, για το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου κλιμακίου το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017. Αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε τηλεφωνικά (...) γιατί για μία ακόμη φορά πάρεδροι στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Πρέβεζα δεν υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής συναδέλφων επικουρικών».

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών, θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1.000 συνάδελφοι πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, τη στιγμή που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία να "αναγνωρίζει το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί", "τη στήριξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας", και από την άλλη να τους "ανταμείβει" παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση (...) Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Οτι κανείς δεν περισσεύει. Οτι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», υπογραμμίζει και διεκδικεί την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ