Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προχωράει το στήσιμο των μπλόκων σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα

Μετά το ξεκίνημα της Καρδίτσας, σήμερα και αύριο στήνονται τα μπλόκα σε Τρίκαλα και Λάρισα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας

Πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων αποφασίστηκε στη χτεσινή πρώτη συνέλευση του μπλόκου της Καρδίτσας (φωτ. από το στήσιμο του μπλόκου)
Πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων αποφασίστηκε στη χτεσινή πρώτη συνέλευση του μπλόκου της Καρδίτσας (φωτ. από το στήσιμο του μπλόκου)
Με τα μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα, ως σημείο αναφοράς και σε άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, κλιμακώνεται ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς που αφορά στην ίδια την επιβίωσή της. Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA».

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να βγουν στα μπλόκα, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που παίρνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ και των μνημονίων και οδηγούν σε αποδεκατισμό του εισοδήματός τους, στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.

Η πάλη των αγροτών στρέφεται ταυτόχρονα κατά των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα τους και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αντίπαλός τους είναι και οι τράπεζες, που τους εκβιάζουν να ξοφλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια, απειλώντας τους με κατασχέσεις χωραφιών και σπιτιών. Απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες βρίσκονται οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια τους η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρεθούν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς ο αγώνας αυτός τους αφορά άμεσα, αφού σχετίζεται με την εξασφάλιση επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, έχουν κοινά προβλήματα, συμφέροντα και αιτήματα. Με βάση τη θετική πείρα των προηγούμενων χρόνων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής συμπαράστασης στην πάλη του, στην αγωνιστική συμπόρευσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν εκ πείρας ότι μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αντιπάλων τους να υπονομεύσουν τον αγώνα και να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στα μπλόκα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που και φέτος αποτελεί την «καρδιά» των μπλόκων, έχει ήδη στηθεί από προχτές ισχυρό μπλόκο, με πολλά τρακτέρ, από τους αγρότες της Καρδίτσας, στο νέο αυτοκινητόδρομο Ε65, στο ύψος του Δέλτα, ενώ σήμερα στα μπλόκα βγαίνουν οι αγρότες των Τρικάλων και της Μαγνησίας, και αύριο της Λάρισας.

Στο μπλόκο της Καρδίτσας έγινε χτες το απόγευμα συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκαν αγωνιστικές δράσεις για τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, σήμερα στις 3.30 μ.μ., οι αγρότες του μπλόκου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Την Παρασκευή 26/1, στις 10 π.μ., θα οργανώσουν αγωνιστική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρουσίας εκπροσώπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Βάμβακος στην Καρδίτσα. Για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι οικογένειες των αγροτών, εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στο μπλόκο που θα στηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ., στην Ε65, στο ύψος του κόμβου Μεγαλοχωρίου, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Οπως αναφέρει, θέση στο μπλόκο έχει κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος που θέλει να αγωνιστεί και συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης στήνουν αύριο, Πέμπτη, μπλόκο οι αγρότες της Λάρισας. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Φτάνει πια με την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια! Κανένας δεν πρέπει να μείνει σπίτι του την ίδια στιγμή που αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, το εισόδημά του μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, φόροι, εισφορές και χαράτσια παίρνουν πάνω από 50% του μειωμένου εισοδήματός του. Μπροστά μας βρίσκονται ακόμη χειρότερα μέτρα που θα υλοποιηθούν αν δεν το αποτρέψουμε με τους αγώνες μας. Με τους αγώνες μας κερδίσαμε, ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματα, πήραμε ανάσες, αποτρέψαμε χειρότερα μέτρα ή τα καθυστερήσαμε. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν καθόμασταν στα σπίτια μας, όπως μας καλούν να κάνουμε σήμερα».

Στη Μαγνησία, σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου. Την κινητοποίηση οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού, ενώ στη συνέχεια θα παρθούν αποφάσεις για το στήσιμο μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μπλόκα στήνονται σήμερα και τις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία σε πολλές ακόμα περιοχές σε όλη τη χώρα, μετά από αποφάσεις συνεδριάσεων και συσκέψεων Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στήνονται μπλόκα:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στο Ηράκλειο Κρήτης (στα Πραιτώρια).

-- Αύριο, Πέμπτη, στη Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης) στις 6 μ.μ., στην Ημαθία (Κουλούρα) και στην Πέλλα (Γυψοχώρι).

-- Την Παρασκευή 26/1, στη γέφυρα Αρτας, από τους αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Αρτας και Πρέβεζας και στο Ρέθυμνο, στον κόμβο Μάντρες.

-- Το Σάββατο 27/1, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα) στις 11 π.μ. και στη διασταύρωση της Νάουσας, στις 12 το μεσημέρι.

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Επιπλέον, σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη στο Αργος Ορεστικό καλεί η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων της Καστοριάς, προκειμένου να προετοιμαστεί το στήσιμο του μπλόκου στο Αργος Ορεστικό. Σήμερα επίσης οι αγρότες του Αιγίου πραγματοποιούν κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς στις 3.30 μ.μ. στο Ειρηνοδικείο Αιγίου.

Αύριο, Πέμπτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» έχει ορίσει συνέλευση για να καθορίσει κινητοποιήσεις.

Την Παρασκευή 26/1, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά.

Στον Εβρο, μέσα από μαζική σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 27/1, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας. Οι αγρότες θα συμμετάσχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα με προοπτική στη συνέχεια να στήσουν μπλόκο στον κόμβο Καστανιών.

Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org