Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο Παρίσι σήμερα η Μέρκελ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο Παρίσι θα βρίσκεται σήμερα η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν για τις αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει κείμενο 14 κορυφαίων Γερμανών και Γάλλων οικονομολόγων (ανάμεσά τους ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, και ο Ζαν Πισανί - Φερί, πρώην σύμβουλος του Μακρόν), στο οποίο διαπιστώνουν: «Η οικονομική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη».

«Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση συνεχίζει να έχει σοβαρές ελλείψεις, η θεσμική και δημοσιονομική της αρχιτεκτονική παραμένει ασταθής», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ ζητούν επίσης «αλλαγές στα ασαφή κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ». Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να μεταρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε «χώρες με διαρκή δημοσιονομικά προβλήματα να μην παίρνουν χρήματα με προγράμματα στήριξης».

Ζητούν ακόμα καλύτερη εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών - μελών της Ευρωζώνης μέσω ενός ανεξάρτητου θεσμού, καλύτερο έλεγχο του μεταρρυθμισμένου ESM, με τη δημιουργία δομών ελέγχου, και τη λογοδοσία των υπευθύνων του ESM απέναντι στους πολιτικούς. Προτείνουν ακόμη να κοπεί η δημοσιονομική εξάρτηση ανάμεσα στα κράτη και τις τράπεζές τους, με τη δημιουργία αποθεματικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από κρατικά ομόλογα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ