Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΜΠΙΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για περιορισμό της επιδημίας χολέρας

ΛΟΥΣΑΚΑ.--

Σημάδια μικρής ύφεσης διαπιστώνουν σιγά - σιγά οι υγειονομικές αρχές στη Ζάμπια της νότιας Αφρικής, σε σχέση με τη χειρότερη επιδημία χολέρας που πλήττει τον πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης βασικών υποδομών σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει εξαιτίας της χολέρας πάνω από 70 άτομα και χιλιάδες έχουν ασθενήσει. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Λουσάκα, όπου ζουν αρκετά εκατομμύρια άτομα, κυρίως σε παραγκουπόλεις, σε κάκιστες συνθήκες υγιεινής.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία, ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Εντγκεν Λούνγκου, έστειλε το στρατό στις πόλεις προκειμένου να καθαρίσει λαϊκές αγορές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες που στερούνται τρεχούμενο καθαρό νερό και δίκτυα αποχέτευσης. Απαγόρευσε επίσης αυστηρά όλες τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, τις καντίνες σε δρόμους, ενώ σταμάτησε τις αρχικές λεηλασίες καταστημάτων και επιχειρήσεων αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας.

Στη Ζάμπια, υπολογίζεται ότι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό πάνω από 4.800.000 άνθρωποι και κάπου 6.600.000 άλλοι (δηλαδή το 50% του πληθυσμού) δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ