Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2018 - αριθ. φύλλου: 12916

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Κριτήριο η στήριξη των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Ενα βήμα πιο πέρα κάνει η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη Δευτέρα


ΣΕΛ.  12   -   13

Παράγοντας κινδύνου για τους λαούς οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΚΚΕ: Η επικέντρωση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αποκομμένη από τις γενικότερες εξελίξεις, αποπροσανατολίζει, συγκαλύπτει την ουσία και τροφοδοτεί τον εθνικισμό και από τις δυο πλευρές

  • Οι παράλληλες συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, αναδεικνύουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, που είναι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η λογική «διαίρει και βασίλευε», όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι βούτυρο στο ψωμί των σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
  • Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του από την αρχή της δεκαετίας του '90, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και θα τοποθετηθεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής, σε σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα αντεπίθεσης και όχι αναμονής

Καμία ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στο κλίμα αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με την προπαγάνδα περί «επόμενης», αισιόδοξης μέρας. Η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ και τη ζουν οι εργαζόμενοι που βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση στα γκέτο της εργοδοσίας, τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα αλλάξει, χωρίς να ενισχυθεί η ταξική πάλη, χωρίς να δυναμώσουν ο αγώνας και η διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ και τους στόχους τους.

Το επιβεβαιώνουν τα σημερινά αντιλαϊκά μέτρα και η προνομοθέτηση των επόμενων από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι κυβέρνηση, ΣΕΒ και ιμπεριαλιστικοί θεσμοί κλείνουν κάθε συζήτηση για ανάκτηση όσων έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα χάσει τον αντιλαϊκό της «οίστρο» ούτε μετά το καλοκαίρι.

Η προσπάθεια να μπει στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία, να χτυπηθεί η οργάνωση των εργαζομένων στην «καρδιά» της στους χώρους δουλειάς, οι διατάξεις για τις λαϊκές κινητοποιήσεις - «ιδιώνυμα αδικήματα».

Το «κάτι καλύτερο» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν αφορά το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, αλλά τις «ανάγκες» των επιχειρηματικών ομίλων, που περνάνε μέσα από το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς η στήριξη των τραπεζικών ομίλων ώστε να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό το νέο γύρο κερδοφορίας, σημαίνει πλειστηριασμούς, ανελέητο κυνήγι και εκβιασμούς για λαϊκά σπίτια και αυτοαπασχολούμενους.

Ενδεικτική είναι και η συζήτηση που ανοίγει τις μέρες αυτές στα αστικά επιτελεία, ενόψει της τέταρτης «αξιολόγησης» και της συζήτησης για το κρατικό χρέος. Είτε «καθαρή» είτε «υβριδική», η «έξοδος στις αγορές» αφορά το ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να δανειστούν φτηνό χρήμα οι τραπεζικοί όμιλοι, για το πώς μέσα από τις λαϊκές θυσίες θα βρεθούν «μαξιλάρια ασφαλείας» για το κεφάλαιο.

Το τι έχει να «δώσει» το σύστημα στα φτωχά λαϊκά στρώματα το δείχνουν και τα «μπαλώματα» και τα εφάπαξ επιδόματα πτωχοκομείου, που καθόλου τυχαία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως το «απαύγασμα» της κοινωνικής πολιτικής.

Η αντικατάσταση κάθε είδους δικαιώματος με το διαρκές κυνήγι προϋποθέσεων και όρων για ορισμένα επιδόματα πείνας, η πλήρης ελαστικότητα στην εργασία είναι αυτά που ήδη σήμερα τείνουν να κυριαρχήσουν και προετοιμάζονται ως μέλλον για ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Αυτά βαφτίζονται «στήριξη των αδυνάτων» και «μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας».

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν μπορούν να δώσουν τέλος στα βάσανα, αλλά μόνο βάσανα χωρίς τέλος στο λαό. Οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πληρώσει ακριβά τη στάση αναμονής. Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και αντεπίθεσης για όσα δικαιούνται.


ΛΑΡΚΟ - Ν/Ζ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Διαρκής απειλή για τους εργαζόμενους οι ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας
  • Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας οργανώνουν αύριο Παρασκευή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
  • Καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς και στη ΛΑΡΚΟ.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Το μαύρο άσπρο κάνει η συνδικαλιστική πλειοψηφία

ΣΕΛ.  14
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΚΕΘΕΑ
Πρωτοποριακό πρόγραμμα για πρόληψη χρήσης ουσιών

ΣΕΛ.  17
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Σημαντικές καταθέσεις για τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική της

ΣΕΛ.  6
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Αλμυρά» διόδια στον Ε65 και νέα χαράτσια στην ΠΑΘΕ

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org