Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλεκτικές...

Ενας από τους ομιλητές του συλλαλητηρίου στο οποίο καλούν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη διάφορες οργανώσεις και «κινήσεις πολιτών», ενάντια στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», είναι και ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός για τον αντικομμουνισμό και τις ακροδεξιές του θέσεις, τις οποίες επαναλαμβάνει συνεχώς. Οπως τις προάλλες, όπου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κατηγόρησε τον «πατερούλη Στάλιν» για το πρόβλημα με τα Σκόπια, για να δώσει συγχωροχάρτι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που σχεδίασαν τον διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και ξαναχάραξαν ανάλογα με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς τους τα σύνορα της περιοχής, εξάπτοντας εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Αλλά για να αθωώσει και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που στήριξαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, προσδοκώντας οφέλη για την ελληνική αστική τάξη.

... ευαισθησίες

Μάλιστα, το μόνο που καταλογίζει ο Φραγκούλης στο ΝΑΤΟ, για τον βρώμικο ρόλο του στα Βαλκάνια, είναι ότι η Ελλάδα «έπεσε στην παγίδα των ΝΑΤΟικών, "μην τους ακουμπάτε (σ.σ. την ΠΓΔΜ) για να προσεταιριστούμε τη Γιουγκοσλαβία", και επί 41 χρόνια δεν μιλάγαμε». Βέβαια, τι άλλο θα μπορούσε να πει ένας αξιωματικός καριέρας, που υπηρέτησε τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς σε όλη τη θητεία του, από τις ανώτερες θέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από τις δομές του ΝΑΤΟ; Για την ιστορία, πάντως, ο Φραγκούλης ενώνει τη φωνή του με εκείνους που θέλουν μια «καλύτερη διαπραγμάτευση» με τα Σκόπια, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια το σχέδιο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, που στηρίζει σύσσωμος ο αστικός κόσμος στην Ελλάδα.

Είδες η ΔΕΗ;

Με απόφαση της διοίκησης, η ΔΕΗ ενέταξε τους 8μηνίτες εργαζόμενους στο νόμο 3845/10 (αφορά τις πρώην ΔΕΚΟ) και πριν από μερικές βδομάδες προσπάθησε να τους κόψει το Δώρο Χριστουγέννων. Η αντίδραση των εργαζομένων υποχρέωσε τελικά την επιχείρηση να καταβάλει το Δώρο, αλλά το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχουν το Δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας. Λίγες μέρες μετά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά μερικά ευρώ τους μισθούς για τους 8μηνίτες, είδηση που προβλήθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση και τα επιτελεία της. Τι έχει συμβεί όμως στην πραγματικότητα; Η ΔΕΗ μοίρασε στους δώδεκα μισθούς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που η ίδια είχε προηγουμένως καταργήσει και τώρα τα παρουσιάζει ως αυξήσεις στους μισθούς! Πρόκειται για κοροϊδία και απάτη, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των μισθών και των Δώρων, για όσους έχουν απομείνει να τα παίρνουν. Χώρια που μ' αυτόν τον τρόπο δρομολογείται η ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος της εργοδοσίας, να ενσωματωθούν τα Δώρα στους μισθούς, ώστε να είναι ευκολότερη στη συνέχεια η προσαρμογή τους προς τα κάτω, μέσα από μια συνολική μείωση του μισθού, που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην εξαΰλωσή τους. Τελικά, πράγματι «καινοτομεί» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, δικαιώνοντας πλήρως το μότο της παλιάς διαφήμισης που έλεγε: «Είδες η ΔΕΗ;»...

Στα μέτρα τους

«Υπενθυμίζω ότι πρώτος ο ΣΥΝ από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας εισηγήθηκε, αντί των άκαμπτων "τριών όρων", τη λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, καταγγέλλοντας τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για την απόρριψη, το 1992, του "πακέτου Πινέιρο"». Κάπως έτσι παρουσιάζει τα γεγονότα σε άρθρο της η «Αυγή», προσπαθώντας να φέρει την Ιστορία στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Κάνει πως δεν θυμάται η εφημερίδα, και ο αρθρογράφος της, ότι στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, που το 1992 χάραξαν την «εθνική γραμμή» στο ονοματολογικό, η υπογραφή του Συνασπισμού φιγουράρει δίπλα σε εκείνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα «κοινά ανακοινωθέντα» της Προεδρίας, όπου γραφόταν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Κάνει πως ξεχνάει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα, κρίνοντας από τη σκοπιά των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων, ενώ ο ΣΥΝ ανέλαβε τη συκοφάντησή του, με το μνημειώδες «πλην Λακεδαιμονίων» του Κύρκου, όταν το κόμμα του συμμετείχε στα συλλαλητήρια του εθνικιστικού παροξυσμού στη Θεσσαλονίκη. Ας αφήσει λοιπόν τις μπαγαποντιές η «Αυγή» και την προσπάθεια να αλλοιώσει την Ιστορία. Αλλωστε, ο τότε ΣΥΝ σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αφού κριτήριο και τότε και τώρα για τις θέσεις όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, ήταν η αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα στις δοσμένες κάθε φορά συνθήκες και την ιστορική συγκυρία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

1919 Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ, πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%). Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε - για ευνόητους λόγους - μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Ακολούθως, οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση, αυτήν τη φορά συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρ. Εμπερτ και καγκελάριος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Φ. Σάιντεμαν. Είχε προηγηθεί η απόφαση του σοσιαλδημοκρατούμενου Κεντρικού Συμβουλίου των Σοβιέτ να αποποιηθεί όλες τις εξουσίες (έστω και αυτές που είχε τυπικά) χάριν της Εθνοσυνέλευσης, σφραγίζοντας ουσιαστικά την αυτοδιάλυσή του.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοντζ (του δεύτερου μεγαλύτερου εβραϊκού γκέτο μετά από αυτό της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγονται σιδηροδέσμιοι ο Νίκος Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ηταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα).

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση των εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

1967 Ανακοινώνεται ότι 8.000 Ελληνες εργάτες της Δ. Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Καρλ Πέρκινς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org