Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μπροστά στο νέο κύμα ακρίβειας

Μπαράζ συλλήψεων στελεχών της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμαντ Μουχτάρ Αλχατίμπ, Γραμματέας του ΚΚ Σουδάν

Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές
Από τις κινητοποιήσεις του σουδανικού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει το Σουδάν με μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας που επέφερε όχι μόνο η νέα άρση κρατικών επιδοτήσεων σε τρόφιμα, αλλά και η κατά περίπου 20% υποτίμηση της σουδανικής λίρας έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης και την έλλειψη καυσίμων. Η κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, καταστέλλοντας βίαια τις λαϊκές διαδηλώσεις και εξαπολύοντας πογκρόμ συλλήψεων κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ήταν το περασμένο 48ωρο ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν, Μοχάμαντ Μουχτάρ Αλχατίμπ, ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Κόμματος Ούμα» (NUP), Μοχάμεντ Αλντόμα. Δεν έλειψαν ούτε οι συλλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ήταν χτες και οι ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων «Ρόιτερς» και AFP.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ομντουρμάν (κοντά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ) από εκατοντάδες άτομα που φώναξαν «Οχι στην πείνα», «Οχι στην ακρίβεια». Οι αστυνομικοί τη διέλυσαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς.

Την Τρίτη οι αστυνομικοί διέλυσαν παρόμοια διαδήλωση πολλών εκατοντάδων ατόμων στο Χαρτούμ, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, που είχε διοργανώσει το ΚΚ Σουδάν, που δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν σημειώνονται από τις αρχές του μήνα, ενώ η κρατική βία έχει έως τώρα προκαλέσει το θάνατο ενός μαθητή γυμνασίου στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ