Στη σύναξη της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας συμμετείχε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Οι δήθεν «φιλειρηνιστές» που συγκεντρώθηκαν στο Βανκούβερ |
Στην συνάντηση των συνολικά 20 χωρών, αποτελεί πρόκληση και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης - εκπροσωπήθηκε από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά - που προσκλήθηκε ως «σύμμαχος» που πήρε μέρος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1950 στην «πάλη κατά της κομμουνιστικής απειλής», αφού τότε η αστική Ελλάδα είχε συμμετάσχει με στρατό και αεροπορία στο μακελειό κατά του κορεατικού λαού, που είχε νικήσει με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ τον ιαπωνικό φασισμό και αγωνιζόταν για μια νέα κοινωνία χωρίς καπιταλιστές. Ο στόχος της σύναξης αυτής ήταν να αυξηθούν οι απειλές και πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα, που κατονομάζεται ως «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη» από τους πρωτεργάτες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για δεκαετίες (σε Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.λπ.) που έχουν σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στους λαούς και έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Εντελώς απροκάλυπτα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είπε ότι «αν η Βόρεια Κορέα δεν επιλέξει να διαπραγματευτεί παραιτούμενη από το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αυξανόμενη απειλή για τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική απάντηση». Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί η Β. Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη, αλλά ότι θέλει «διπλωματική λύση», όμως «πρέπει να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά για να υπάρξουν συνομιλίες ΗΠΑ - Β. Κορέας». Λες και δεν είναι επιθετική συμπεριφορά οι συνεχείς κοινές ασκήσεις και προκλήσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που στοχεύουν φυσικά στην αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, στο σφοδρό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία.
Αλλωστε, οι δύο αυτές χώρες, γείτονες της Β. Κορέας, που δεν προσκλήθηκαν, βρέθηκαν στο επίκεντρο των προειδοποιήσεων των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Καναδά, Ρεξ Τίλερσον και Κρίστια Φρίλαντ, να πράξουν περισσότερα για την τήρηση και την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Β. Κόρεας και των πιέσεων για την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου». Σε αυτήν την κατεύθυνση καταλήχτηκε να αυξηθεί ο ναυτικός αποκλεισμός.
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη επαφών των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου με αφορμή τους επερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ν. Κορέα και τις συναντήσεις στρατιωτικών αποστολών για τη μείωση της έντασης, η Φρίλαντ τα χαρακτήρισε «θετικές ενδείξεις», αλλά στο ίδιο μοτίβο πρόβαλε τον όρο του τερματισμού του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Β. Κορέας.
Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή τη συνάντηση στο Βανκούβερ ως μη εποικοδομητική, που δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ χτες το σινικό ΥΠΕΞ, σε νέα δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του, Λου Κανγκ, σημείωσε:
«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και ο καθένας ανησυχεί και εργάζεται για να εξευρεθεί ειρηνική διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά ορισμένοι ξεσκονίζουν τους ψυχροπολεμικούς όρους της "εντολής του ΟΗΕ" και καλούν σε συνάντηση που δεν έχουν προσκληθεί τα κύρια μέρη που σχετίζονται με το κορεατικό ζήτημα».