Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με ανοιχτές αγκάλες το περιμένουν οι επιχειρήσεις

Σε πρόσφατο άρθρο στον «Ριζοσπάστη» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είχαμε τονίσει ότι η ίδρυσή του εντάσσεται πλήρως στην προσπάθεια να αναπροσαρμοστούν η διοίκηση και η δομή, αλλά κυρίως το περιεχόμενο σπουδών και οι δεξιότητες που αυτά παρέχουν, με κριτήριο τις στοχεύσεις του κεφαλαίου και άξονα το αποκαλούμενο «νέο παραγωγικό μοντέλο» της κυβέρνησης. Κάτι εξάλλου που δεν το αρνείται η κυβέρνηση, αφού η ίδρυσή του ανακοινώθηκε στο κυβερνητικό «αναπτυξιακό» συνέδριο για τη Δυτική Αττική, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι αυτή η παρέμβαση στη Δυτική Αττική έχει, πέρα από ακαδημαϊκό, και αναπτυξιακό περιεχόμενο.

Πριν στεγνώσει το μελάνι από αυτές τις διαπιστώσεις, ήρθε να τις επιβεβαιώσει περίτρανα με μια νέα εμβληματική παρέμβαση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Σε δήλωσή του για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σημείωσε: «Ιδιαίτερα σημαντικά ελπίζουμε να είναι τα αποτελέσματα για τον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο του Πειραιά, ο οποίος προσβλέπει σε συνέργειες σε πολλαπλά πεδία, αλλά και στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης στη μετά κρίση αγορά εργασίας». Οι επιχειρήσεις δηλαδή έχουν ήδη ανοιχτές τις αγκάλες τους για το νέο ίδρυμα και προσβλέπουν να... παραγγέλνουν απόφοιτους στα μέτρα τους.

Στη δε συνέχεια της δήλωσής του έγινε ακόμα πιο αποκαλυπτικός, αναφερόμενος στην Ερευνα, για την οποία υποστηρίζει ότι «αποκτά σάρκα και οστά όταν συνδέεται με την πραγματική οικονομία, συντελώντας στην αποτελεσματική μεταφορά γνώσης προς αυτήν, προκειμένου να μεταφραστεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και οικονομική μεγέθυνση. Μέσα από μια συντονισμένη συνεργασία της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας του Πειραιά και του νέου Πανεπιστημίου, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Ερευνας, να διαχέεται καλύτερα η Καινοτομία και εν τέλει το Πανεπιστήμιο να δράσει καταλυτικά προς όφελος της ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οφελος, βεβαίως, θα υπάρχει και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, καθώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα προς την Ερευνα και Καινοτομία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ επιστήμης και αγοράς, καθώς η νέα επιστημονική γνώση θα μπορεί να μετατρέπεται απρόσκοπτα σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες». Πολύ απλά, θέλουν να θέσουν το πανεπιστήμιο υπό τις υπηρεσίες τους, να ερευνά όχι με κριτήριο την ανακούφιση και την προκοπή του λαού, αλλά για να βγάζει προϊόντα και υπηρεσίες που θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Και όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το νέο ίδρυμα μπορεί να ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, καθώς δεν φαίνεται να είναι τυχαία η πρόσφατη συνάντηση του μορφωτικού ακόλουθου της κινεζικής πρεσβείας με στελέχη του ΤΕΙ Αθήνας για το υπό διαμόρφωση ίδρυμα...


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ