Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με πυξίδα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς η διαχείριση του Σκοπιανού

Οι εξελίξεις γύρω απ' το Σκοπιανό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης χτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο επίκεντρο βρέθηκε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «η πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος για εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής "συναίνεσης"», στο όνομα πάντα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, μέσα και από «την αντιμετώπιση των εθνικιστικών δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε χτες λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» που «ανοίγει η διαπραγμάτευση» προς όφελος της «σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή».

«Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε στον «ΣΚΑΪ» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, στον απόηχο και παρόμοιων δηλώσεων του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η ονοματολογία τροφοδοτεί και διάφορες πολιτικές διεργασίες στο παρασκήνιο αλλά και την κάλπικη αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος άφησε αιχμές για τον Π. Καμμένο, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας στη Βουλή ότι «αν κάποιος νομίζει στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προκαλεί φθορά, πλανάται πλάνην οικτρά», ενώ σε σχέση με την πρόταση περί δημοψηφίσματος δήλωσε ότι «δεν την κατανοεί».

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί «ψιθύρους πατριδοκάπηλων».

Κινήσεις από ΝΔ και ΔΗΣΥ

Απαντώντας ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε τον Π. Καμμένο «αρχηγό Λέσχης Εθνικοφρόνων», λέγοντας ότι υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στη ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους παμμακεδονικών ομογενειακών οργανώσεων, που τάσσονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» με οποιοδήποτε τρόπο στην ονομασία της ΠΓΔΜ, και δήλωσαν κατόπιν «πολύ ικανοποιημένοι» από τις θέσεις που πήρε. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήριζε το Νοέμβρη «σωστή» και «σταθεροποιητική» μια ονομασία τύπου «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία».

Τη Δευτέρα είχαν δει και τον Κ. Καραμανλή, που όπως είπαν κατόπιν, δεν τους απέτρεψε από το να διοργανώσουν συλλαλητήρια.

Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε τέτοια συλλαλητήρια εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Τζαβάρας, ενώ και ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε «θετικό ότι παρεμβαίνει ο λαϊκός παράγοντας», προσθέτοντας πως όποιο στέλεχος του κόμματός του θέλει να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, πρέπει να μπορεί να το κάνει.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ» με όχημα το «Μακεδονικό», λέγοντας ότι η πολιτική της ΝΔ δεν αφήνει τέτοιο περιθώριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ