Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ ΜΕ ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΠΕΡΟΥ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια σε βάρος των λαών

Επικυρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, η «Κύρωση συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της» με την Κολομβία και το Περού, που κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου.

Σκοπός της συμφωνίας εμπορίου, όπως φαίνεται καθαρά από την αιτιολογική έκθεση, είναι να εξασφαλιστεί η διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων σε νέες αγορές, που σημαίνει εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, παραγωγικών δυνατοτήτων και εργαζομένων των χωρών αυτών: «Η εν λόγω συμφωνία εμπορίου - σημειώνεται - αναμένεται να δώσει ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού και να της επιτρέψει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των χωρών αυτών μέσω της ευρείας εμπορικής συνεργασίας, γεγονός επωφελές και για την ελληνική πλευρά», αφού κάτι θα πάρει από τη λεία και η εγχώρια αστική τάξη. Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση: «Ειδικότερα ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται στον κατασκευαστικό τομέα (υποδομές), στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, θαλασσίων μεταφορών και λιμενικών υποδομών, καθώς και σε τομείς τεχνολογίας αιχμής. Επιπλέον τα ελληνικά συμφέροντα προωθούνται κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων». Με άλλα λόγια, αυτοί που θα ευνοηθούν είναι οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Στη συμφωνία περιέχονται άρθρα και για δήθεν δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ή τα εργασιακά δικαιώματα.

Για τις «ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας» που θα προκύψουν από τη συμφωνία και «την προστασία και ενίσχυση των επενδύσεων» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β. Βαγιωνάκη, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου υπερψηφίζοντας παρατήρησε ότι η συμφωνία και οι προοπτικές που ανοίγει καταστούν «επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού πλαισίου και την προώθηση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας». «Υπέρ» ψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα με εξαίρεση τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε θεωρώντας ότι οι χώρες αυτές δεν προσφέρουν σοβαρές «επιχειρηματικές ευκαιρίες», παρά μόνο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών.

Μοναδικός στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος επισήμανε, καταψηφίζοντας, ότι «όλες αυτές οι συμφωνίες, που έχουν να κάνουν με το εμπόριο και τις ανταλλαγές προϊόντων και τα λοιπά, είναι γνωστό ότι ένα και μόνο στόχο έχουν, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τη διείσδυση των αντίστοιχων κεφαλαίων στις χώρες, με τις οποίες υπογράφεται η συμφωνία. Επομένως, είναι συμφωνίες που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, απαιτούν φτηνή εργατική δύναμη και, ως εκ τούτου, έχουν αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όσο και για τους καταναλωτές».

«Εμείς - τόνισε - θέλουμε διεθνείς σχέσεις που να στηρίζονται πάνω στην ισοτιμία, στο αμοιβαίο όφελος και, βέβαια, όταν λέμε εμείς αμοιβαίο όφελος εννοούμε αμοιβαίο όφελος των λαών, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι της κάθε αστικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ