Στη σύναξη συμμετείχε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ως ...σύμμαχης χώρας, που το 1950 πήρε μέρος στην «καταπολέμηση του κομμουνιστικού κινδύνου»
THE CANADIAN PRESS |
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Σύνοδο |
Στη σύναξη προσκλήθηκαν ΥΠΕΞ 18 χωρών, με κριτήριο μάλιστα ότι πήραν μέρος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1950 στην «πάλη κατά της κομμουνιστικής απειλής», ανάμεσά τους από Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κολομβία κ.ά., ενώ αποκλείστηκαν Ρωσία και Κίνα, δύο γειτονικές χώρες της Β. Κορέας, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συμμετείχαν στις λεγόμενες 6μερείς διαβουλεύσεις με τα δύο κράτη της Κορεατικής Χερσονήσου.
Σε αυτήν την πρόσκληση έτρεξε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συνεχίζοντας την «παράδοση» των αστικών κυβερνήσεων, αυτήν της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα μακελειά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 21 χώρες από όλες τις ηπείρους, αστικά καθεστώτα κάθε παραλλαγής, που έστειλαν το 1950 στρατό για να ανακόψουν την πάλη του κορεατικού λαού για μια νέα κοινωνία, ο οποίος έβγαινε νικητής με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ στην αναμέτρηση με τον ιαπωνικό φασισμό. Η Ελλάδα των αστών, που με τις πλάτες των ΗΠΑ νίκησαν στον τρίχρονο ταξικό αγώνα τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, έστειλε τότε 669 Ελληνες αξιωματικούς και 10.225 φαντάρους, που συμμετείχαν στο μακέλεμα του κορεατικού λαού. Σε αυτήν την εκστρατεία του αντικομμουνισμού υπήρξαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 195 νεκροί στρατιώτες και 610 τραυματίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην εισηγητική τους ομιλία, η Κρίστια Φρίλαντ, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, όπως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, επέμειναν στην επιβολή ακόμα περισσότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ως μέσο πίεσης για να εγκαταλείψει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα διέρρεαν από την εν εξελίξει συνάντηση, προβλεπόταν κάποιου είδους ναυτικός αποκλεισμός, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έσπευσε να διασκεδάσει την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας από τη Σύνοδο, λέγοντας ότι αυτές «θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» σε ό,τι αφορά την προώθηση «της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο». Νωρίτερα, η κινεζική κυβέρνηση όπως και η ρωσική είχαν χαρακτηρίσει τη συνάντηση «μη εποικοδομητική».
Χτες, πάντως, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Τραμπ και Σι, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν να επιμείνουν στις προσπάθειες για να βρεθεί «ειρηνική λύση». Την ίδια ώρα, χτες, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σχολίασε ως «γάβγισμα ενός λυσσασμένου σκύλου» τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, όπου είχε πει ότι «διαθέτει ένα πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ πιο μεγάλο και πιο δυνατό από το δικό του (σ.σ. του Κιμ Γιονγκ Ουν) και λειτουργεί!».