Το αφήγημά του ότι ο ίδιος «μπορεί καλύτερα» επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει «απελπιστικά λίγα» για να ανακτήσει την «εμπιστοσύνη των αγορών», αλλά και για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου συνολικά.
Εβαλε, ενδεικτικά, θέμα για το «ζεστό» χρήμα που πηγαίνει σε έργα και υποδομές που στηρίζουν τους στόχους του κεφαλαίου λέγοντας: «Το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις».
Στο ίδιο μοτίβο, με εμφανές «άγχος» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, την οποία άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα μειώσει περαιτέρω, πρόσθεσε ότι «η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία - την οποία όλοι αναγνωρίζουν ως βασικό αναπτυξιακό εμπόδιο - έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας».
Επανέλαβε εξάλλου ότι «καμία καθαρή έξοδο» δεν έχει καταφέρει η κυβέρνηση από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, εστιάζοντας βέβαια στην ανάγκη πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων να υπάρξει «μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής», στη στήριξη δηλαδή του κεφαλαίου.
Για να την παζαρέψει αυτός και όχι ο Αλ. Τσίπρας αναλώθηκε εκ νέου σε επίδοση διαπιστευτηρίων στο κεφάλαιο ότι θα «τρέξει» αναδιαρθρώσεις του: «Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους προς όφελος των πολιτών (...) Ισχυριζόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος».
Παράλληλα, με «παράπονο» για τα καλά λόγια που αποσπά η κυβέρνηση για όσα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να προωθήσει, σημείωσε: «Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι - ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας - δεν φείδονται καλών λόγων. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς»...
Εδωσε, δε, τη βολική για τη ΝΔ ερμηνεία ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα», προέβλεψε.
Κάλεσε, πάντως, τους Γάλλους επιχειρηματίες «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες» που τους παρέχει η αντιλαϊκή πολιτική «και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις».