Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σοσιαλδημοκρατικά προσχήματα για τη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο Μ. Σουλτς στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία
Ο Μ. Σουλτς στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντονη είναι η εσωκομματική «γκρίνια» στους Σοσιαλδημοκράτες, λίγες μέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος SPD, όπου θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για σχηματισμό ενός ακόμη «μεγάλου συνασπισμού». Θυμίζουμε πως οι διερευνητικές συνομιλίες CDU/CSU και SPD κατέληξαν την Παρασκευή σε αρχική συμφωνία, όμως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσουν μόνο αν υπάρξει έγκριση από το συνέδριο του SPD, την Κυριακή 21 Γενάρη.

Η Επιτροπή της CDU και το Συμβούλιο της CSU έχουν εγκρίνει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με βάση το 28σέλιδο κείμενο αποτελεσμάτων των διερευνητικών. Μάλιστα, οι ηγέτες των δυο κομμάτων - που επιδιώκουν να υπάρξει κυβερνητική λύση το συντομότερο δυνατό - θέλουν να συζητήσουν την περαιτέρω διαδικασία την Κυριακή το βράδυ, αμέσως μετά την απόφαση του συνεδρίου του SPD.

Ολη τη βδομάδα τοπικά όργανα του SPD ανά τη χώρα συνεδριάζουν για τη στάση τους στο συνέδριο. Το τοπικό προεδρείο του κόμματος στο Βερολίνο απέρριψε (με 21 ψήφους κατά και 8 υπέρ) προχτές το βράδυ «την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χριστιανική Ενωση για μεγάλο συνασπισμό» και καλεί «όλους τους αντιπροσώπους στο συνέδριο να κάνουν το ίδιο». Πάντως, οι 23 αντιπρόσωποι του Βερολίνου είναι «ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά βούληση στο συνέδριο». Αντίθετα, το προεδρείο του SPD στο Βρανδεμβούργο υπερψήφισε τις διαπραγματεύσεις με 9 προς 2.

Ο πρόεδρος, Μάρτιν Σουλτς, και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Αντρεα Νάλες, βρίσκονται στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, προκειμένου να πείσουν τους αντιπροσώπους να ψηφίσουν υπέρ των διαπραγματεύσεων. Σε αντίθεση με άλλα κρατίδια, δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στο προεδρείο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπως ανακοινώθηκε. Αλλά και στις συναντήσεις τους με τους 144 αντιπροσώπους του κρατιδίου στο συνέδριο της Κυριακής δεν προβλέπεται ψηφοφορία, αλλά συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του αποτελέσματος των διερευνητικών.

Αντιπαράθεση για ...«ψίχουλα»

Η εσωκομματική διαπάλη στηρίζεται σε επιμέρους και προσχηματικές διαφωνίες, χωρίς να αμφισβητείται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ακολούθησαν οι προηγούμενοι μεγάλοι συνασπισμοί (2005 και 2013) και θα εφαρμόσει και ο επόμενος (αν τελικά υπάρξει). Τα στελέχη που αρνούνται έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό - ανάμεσά τους και η νεολαία του SPD (JUSO) - σκέφτονται το πολιτικό μέλλον του κόμματος και τη μεγάλη εκλογική φθορά του, όπως έδειξε και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό τους (20,5%) το Σεπτέμβρη. Αλλα στελέχη του SPD επικρίνουν το περιεχόμενο της συμφωνίας των διερευνητικών συνομιλιών και ζητούν «βελτιώσεις», που θα τις καρπωθούν πολιτικά οι σοσιαλδημοκράτες. «Σε όλους πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι βελτίωση στις συντάξεις ή επανεκκίνηση της Ευρώπης θα υπάρξει μόνο με τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση», τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας.

Πάντως, τόσο οι Γερμανοί βιομήχανοι όσο και άλλες εργοδοτικές ενώσεις και οικονομολόγοι προειδοποιούν τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους πως δεν πρέπει να δώσουν το παραμικρό ψίχουλο και έχουν απορρίψει ακόμη και αυτές τις υποτυπώδεις «βελτιώσεις» που προτείνει το SPD. Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο άρθρο του, οικονομολόγος της Τράπεζας Μπέρενμπεργκ προειδοποιεί για τις αποφάσεις των διερευνητικών να διατηρηθούν οι συντάξεις στο 48% του μέσου μισθού και την κατάργηση του ανώτατου ορίου εργοδοτικών εισφορών για την υγειονομική ασφάλιση, που αυξάνει το «κόστος» εργασίας. Σημειώνει πως «ο εφησυχασμός» και «η ανακοπή των μεταρρυθμίσεων» θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική ευημερία της καπιταλιστικής οικονομίας: «Σήμερα, η Γερμανία έχει την πολυτέλεια να μπορεί να αυξάνει σταδιακά το κόστος εργασίας», όμως «μετά την επόμενη κυκλική ύφεση της γερμανικής οικονομίας, οι εταιρείες δεν θα βρίσκονται σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση».

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Αγκυρας έχει προκαλέσει η διατύπωση στα αποτελέσματα των διερευνητικών συνομιλιών πως «δεν θέλουμε να κλείσει κανένα ενταξιακό κεφάλαιο, ούτε να ανοίξει ένα νέο. Οσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξει φιλελευθεροποίηση της βίζας, ούτε επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης». Ο Ομάρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, επέκρινε την πιο σκληρή γραμμή της Γερμανίας, «η οποία ακολουθεί την άνευ οράματος πολιτική της Αυστρίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ