Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Σε νέο επίπεδο απροκάλυπτης στήριξης του κεφαλαίου και της αντεργατικής επίθεσης

Από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης του ΕΚ Καβάλας να περάσει «πειθαρχικό κανονισμό» για να φιμώσει τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην προσπάθεια της διοίκησης του ΕΚ Καβάλας να περάσει «πειθαρχικό κανονισμό» για να φιμώσει τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ
Το γεγονός ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν περάσει σε νέο επίπεδο απροκάλυπτης στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, σε φάση ανοιχτής στήριξης της προσπάθειάς τους για παραπέρα χτύπημα της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, έρχεται να επιβεβαιώσει, κάθε μέρα που περνά, η στάση τους σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία όλης της χώρας.

Μετά την ανοιχτή επιχείρηση απεργοσπασίας που έστησαν, με στόχο να περάσει το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο «στα μουγκά», ή έστω χωρίς να εκφραστεί ενιαίο πανεργατικό απεργιακό μέτωπο, παραδείγματα όπως αυτά που έρχονται από τον ΟΤΕ ή το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, επιβεβαιώνουν ότι η στάση των δυνάμεων αυτών πηγαίνει πολύ παραπέρα από την υπονόμευση της συγκεκριμένης απεργίας, στοχεύει στην έμπρακτη επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς ενόψει της... «δίκαιης ανάπτυξης».

ΕΚ Καβάλας: «Πειθαρχικός κανονισμός» και αστυνομική «προστασία» ενάντια στο ταξικό κίνημα

Τις ίδιες μέρες που κυβέρνηση και κεφάλαιο προωθούσαν προς ψήφιση το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας επιχείρησε να περάσει «πειθαρχικό κανονισμό» για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με πραγματικό στόχο να βάλει εμπόδια στη δράση των εκλεγμένων στο ΔΣ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής, έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η πλειοψηφία της διοίκησης κινητοποίησε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αστυνομία και ασφαλίτες, που τους έμπασε μέσα στο Εργατικό Κέντρο, για να «προστατευτεί» από την κατακραυγή των εργαζομένων. Μετά την παρέμβαση και τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των εκλεγμένων συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της αστυνομίας αποχώρησαν, ενώ η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου αναγκάστηκε να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα από τη συνεδρίαση.

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κατρακύλα της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (παράταξη της ΠΑΣΚΕ) δεν έχει τελειωμό!». Μια μέρα πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει την αντιαπεργιακή διάταξη, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου «έφερε σε συνεδρίαση του ΔΣ θέμα προς συζήτηση: "Τροποποίηση - προσθήκη άρθρου στο καταστατικό που θα εξουσιοδοτεί το ΔΣ για την εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας προσωπικού και λειτουργίας πειθαρχικού κανονισμού του Διοικητικού Συμβουλίου", με στόχο να βάλει εμπόδια στη δράση του ταξικού κινήματος, των εκλεγμένων στο ΔΣ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που αποτελούν "καρφί στο μάτι" της εργοδοσίας του νομού. Οι προθέσεις τους είναι ξεκάθαρες. Στην εργοδοσία δεν φτάνουν οι απειλές, οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις (π.χ. "Selecta", "Λιπάσματα" κ.ά.), δεν της φτάνει ότι 9 στις 10 απεργίες των εργαζομένων τα αστικά δικαστήρια τις βγάζουν παράνομες ή καταχρηστικές, δεν της φτάνει το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, απαιτούν να ξεμπερδεύουν με οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων. Σε αυτό, πολύτιμο συνεργάτη βρίσκουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και στην περιοχή μας την ξεπουλημένη ηγεσία του ΕΥΚ. Αλλωστε, η προσπάθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια, μετά από προηγούμενη απόφαση ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καβάλας να επιβάλει την ποινή της επίπληξης και της προειδοποίησης διαγραφής από το ΔΣ στα εκλεγμένα μέλη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ».

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές έφτασαν στο σημείο «να καλέσουν ασφαλίτες μέσα στο ΕΥΚ, γυρίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα δεκαετίες πίσω, θυμίζοντας εποχές Μανιαδάκη», ωστόσο, όπως σημειώνει, «παρά τις βρισιές, τις απειλές και τους προπηλακισμούς του προέδρου και της γραμματέως του ΔΣ του ΕΥΚ, αναγκάστηκαν κάτω από την αταλάντευτη στάση των εργαζομένων να αποσύρουν το θέμα από τη συζήτηση. Οι ξεπουλημένες ηγεσίες και οι εργατοπατέρες να ξέρουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι η εργατική τάξη και το κίνημά της να ξεμπερδεύει μια και καλή με δαύτους».

ΟΤΕ: Μετατρέπουν το προσωπικό ασφαλείας σε μηχανισμό απεργοσπασίας!

Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία που υπέγραψαν ο πρόεδρος (ΑΚΕ, πρόσκειται στη ΝΔ) και ο γραμματέας (ΠΑΣΚΕ) στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ με την εργοδοσία και έχοντας την «εξουσιοδότηση» από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ).

Η συμφωνία προβλέπει ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν θα κάνει όσα προβλέπει ο νόμος, αλλά ό,τι λέει ο προϊστάμενος, «θα γίνει δηλαδή προσωπικό επίσημης απεργοσπασίας», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» ΟΤΕ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαφωνούν... παρά μόνο την επόμενη μέρα!

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει: «Επιπλέον άλλες εργασίες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, θα αξιολογούνται και θα ανατίθενται από τον αρμόδιο προϊστάμενο του ΤΤΛΠ. Οποιαδήποτε διαφωνία ή διχογνωμία περί των αναθέσεων των εργασιών θα συζητιέται την επόμενη εργάσιμη μέρα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων».

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους «του ομίλου ΟΤΕ μέσα από συνελεύσεις, αποφάσεις, από όλα τα σωματεία, από όλο τον όμιλο, να δώσουν την απάντησή τους. Τους προειδοποιούμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία. Πρώτα και κύρια να καταργηθεί στην πράξη από την επόμενη κιόλας απεργιακή κινητοποίηση. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να τους καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που επιχειρείται αυτό και πρέπει να τους "αποδοθούν τα εύσημα" με κάθε τρόπο για να μη γίνει προηγούμενο».

ΕΚ Θεσσαλονίκης: Βάζουν πλάτη για συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στα συνδικάτα

Το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο ΕΚΘ ούτε κουβέντα για συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου και οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης, τσιμουδιά από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ). Με συνεντεύξεις ο πρόεδρος του ΕΚΘ, στα ράδια και τις τηλεοράσεις, εμφανίζεται υμνητής της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ανάγκης συμπόρευσης εργατών και εργοδοτών για να πάει καλά η οικονομία, με τα ίδια λόγια της κυβέρνησης. Συντάσσεται με τη ΓΣΕΕ ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Δεν θα τρέχουμε, λέει, πίσω από τα νομοσχέδια. Ασχολούνται βέβαια απερίσπαστοι με το καθήκον της αλλοίωσης των συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου του ΕΚΘ τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει την εργατική τάξη στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης, μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που εκφράζονται πιο έντονα η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, οι απειλές και οι πιέσεις, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, τον χώρο που αποτελεί την πηγή της κερδοφορίας και εκεί που πραγματικά πονάει τους εργοδότες, είναι για την πλειοψηφία του ΕΚΘ μια ανάξια λόγου επιμονή από το κουαρτέτο, που δεν έχει καμία ουσία και κανένα νόημα.

Με τις τοποθετήσεις τους και πέρα από τις αυταπάτες για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και τις θεωρίες περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, ότι με τις απεργίες δεν βγαίνει τίποτα, ανοίγουν το δρόμο για τη νομιμοποίηση των συνολικότερων αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επιβεβαιώνεται ότι τα έχουν βρει με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία, ώστε να γίνουν όχημα στήριξης αυτών των αντιδραστικών ρυθμίσεων μέσα στην εργατική τάξη. Είναι μέρος του προβλήματος, ανήκουν στο μαύρο μέτωπο, αποτελούν το συνδικαλιστικό προσωπικό τους, θέλουν τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα, να μην μπορούν να αντιδράσουν στη βαρβαρότητα που τους επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ηγεσία ΠΝΟ: «Το καλύτερο από τα χειρότερα»... ο νόμος - λαιμητόμος!

Ενα ακόμα παράδειγμα - γνωστό και μη εξαιρετέο - αποτελούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας τη μέρα της απεργίας, στις 12/1, ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς δήλωσε ότι τα μέτρα που προβλέπονται για το Ασφαλιστικό στο ν. 4387/2016 για τους ναυτεργάτες είναι... «το καλύτερο από τα χειρότερα που έχουμε μπροστά μας»! Οι ίδιες δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 24ωρη απεργία και «είναι οι ίδιες, που με τη στάση τους συνέβαλαν στα ελλείμματα του ΝΑΤ, στην απώλεια της περιουσίας του, στην υπονόμευση του Οίκου Ναύτη, να οπλίζουν το χέρι της εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Αλλα παραδείγματα

Πρωταγωνιστές στο χτύπημα της πρόσφατης απεργίας αναδείχθηκαν και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε σωματεία της ΛΑΡΚΟ, που σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, έλεγαν σε εργαζόμενους να μην απεργήσουν γιατί θα τιμωρηθούν!

Στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - παλιού και νέου - («Αγωνιστική Συνεργασία»/ΠΑΣΚΕ, ΠΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ και ΕΕΑΚ) συντάχθηκαν με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, καταψηφίζοντας την πρόταση για απεργία στις 12/1. Οπως κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έφτασαν να πουν ότι η νέα ρύθμιση δεν είναι και τόσο κακή, πως δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πως «δεν πρέπει να κάνουμε πόλεμο με ρουκέτες..., γιατί τώρα φτάνουμε στο τέλος της εποπτείας και των μνημονίων»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ