Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δύο σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη καταγράφηκε την Πέμπτη 11/1, κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στη θαλαμηγό «BLUE TITAN», σημαίας Κέιμαν, η οποία επισκευάζεται στο ναυπηγείο «ΑΤΛΑΣ», όταν 58χρονος εργαζόμενος έπεσε στο πάτωμα του εσωτερικού καταστρώματος του πλοίου από καταπακτή ύψους 2,20 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, στα χέρια και τα πόδια και να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» είναι μια ακόμα επιβεβαίωση των καταγγελιών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, για τη σταδιακή μετατροπή των χώρων δουλειάς της Ζώνης σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στην οποία σπρώχνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων. Είναι απανωτές οι καταγγελίες που έχει εκδώσει το Συνδικάτο, το οποίο από τα τέλη Οκτώβρη ζητά συνάντηση με την υπουργό για το θέμα των Επιτροπών και της προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, χωρίς μέχρι τώρα να πάρει απάντηση.

Οι Επιτροπές αυτές είναι ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο τις ωθεί στην κατάργηση, σπεύδοντας να ικανοποιήσει μία πάγια απαίτηση εφοπλιστών και εργολάβων, αφού έχει σταματήσει να καταβάλλει αποζημίωση στα μέλη τους, με αποτέλεσμα να μη μετέχουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους και να μην υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία για τη λειτουργία τους.

Οπως σημειώνεται από συνδικαλιστές, αν οι Επιτροπές αυτές λειτουργούσαν σωστά, ο εργαζόμενος που τώρα η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, θα επέστρεφε σώος στην οικογένειά του μετά το μεροκάματο, καθώς θα εντόπιζαν το άνοιγμα χωρίς καμία προστασία στο κατάστρωμα του πλοίου, από το οποίο πέρασε και βρέθηκε στο πάτωμα εσωτερικά του ντεκ.

Ακρωτηριασμός εργαζόμενου σε σκραπατζίδικο

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την ίδια μέρα και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, στην επιχείρηση σκραπ «Γλύκας», με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, ένα από τα μηχανήματα «παρέσυρε συνάδελφο, πολτοποιώντας το πόδι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί λίγο πάνω από τον αστράγαλο». Ο εργαζόμενος διακομίστηκε και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως το πρόσφατο «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα των νέων όρων «που επικρατούν στην πιάτσα, της πολυειδικότητας, που θέλει τους νέους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία». Τονίζει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει τον συνάδελφο και «να μην περάσει στα βουβά ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της τάξης μας». Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς και της ίδιας τους της ζωής, διεκδικώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση των προβλεπόμενων διαλειμμάτων και ωραρίων, σταθερή δουλειά και κατάργηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ